PRED SUDOM ICJ

Iran: 'Trumpove sankcije uništavaju milijune života'

16.09.2020 u 21:09

Bionic
Reading

Američke sankcije koje je Iranu ponovo odredio Donald Trump predstavljaju 'pogubni napor' za gušenje iranskog gospodarstva i 'uništenje milijuna života', istaknuo je Teheran u srijedu pred Međunarodnim sudom pravde ( ICJ).

Sud koji zasjeda u Den Haagu ovaj tjedan održava ročišta kako bi se odredilo je li nadležan za taj predmet koji je ICJ- u predao Iran tvrdeći da američke sankcije krše sporazum o prijateljstvu između dviju zemalja.

Odluka sudaca o tom pitanju će biti obznanjena naknadno.

Predstavnik Teherana, Hamidreza Oloumiyazdi izjavio je pred Sudom da je ponovno određivanje sankcija očito kršenje sporazum prijateljstva iz 1955. između dviju zemalja, koje nemaju diplomatske odnose već 40 godina.

Washington, koji je poništio taj sporazum, ocjenjuje da taj tekst nema veze s tim sporom i da se Iran na njega pozivao samo kako bi se odredila nadležnost ICJ-a, najvišeg pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda.

'Američke mjere i politika maksimalnog pritiska ne vode računa o samom temelju međunarodnog prava', ocijenio je Oloumiyazdi.

Sankcije stvaraju 'probleme i patnje, među kojima i rekordni pad iranske trgovine, uz gotovo udvostručenje cijena prehrambenih namirnica i teške udarce na zdravstveni sustav', dodao je. 

'Američkoj administraciji sada je jedino važno hoće li njezine mjere uspjeti uništiti iransko gospodarstvo i milijune iranskih života', nastavio je Oloumiyazdi.

Sjedinjene Države tražile su u ponedjeljak da ICJ odbaci iranski zahtjev za ukidanje sankcije, ocijenivši ponašanje Teherana 'teškom prijetnjom' za svjetsku sigurnost.

Predstavnici Washingtona tvrde da ICJ nije nadležan za odlučivanje o postupku koji je pokrenuo Iran 2018. nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu, popraćen ponovnom uspostavom jednostranih oštrih sankcija Islamskoj Republici.  

Teheran je prošle godine počeo intenzivirati svoje nuklearne aktivnosti nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija.