OLAKŠAVANJE DIJALOGA

Iran predložio posredovanje između sirijskog režima i oporbe

20.09.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Hasan Rohani ponudio je da posreduje u dijalogu između režima i oporbe u Siriji

'Moja vlada je spremna pomoći u olakšavanju dijaloga između sirijske vlade i oporbe', izjavio je predsjednik Rohani u tekstu objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici američkog dnevnika Washington Post.

Prijedlog bi, međutim, mogao biti dočekan podozrivo u SAD-u koji optužuje Teheran da podržava, oružjem i vojskom, režim predsjednika Bašara al-Asada.

Za Rohanija, 'konstruktivan pristup diplomacije ne predstavlja odustajanja od pojedinačnih pretenzija'. 'To znači dogovoriti se za susret s kolegama na ravnopravnoj osnovi te s obostranim poštivanjem kako bi se našlo rješenje zajedničkoj zabrinutosti i doseglo zajedničke ciljeve', piše on.

Iranski predsjednik bi u petak trebao govoriti na Općoj skupštini UN-a.

Kerry želi rezoluciju o Siriji drugi tjedan, pozdravlja Rohanijeve riječi

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u četvrtak Vijeće sigurnosti UN-a da sljedeći tjedan usvoji rezoluciju o Siriji, te je pozdravio pozitivne riječi novog iranskog predsjednika.

'Vijeće sigurnosti treba se pripremiti kako bi djelovalo sljedeći tjedan', rekao je Kerry u nenajavljenoj izjavi u State Departmentu.

'Ključno da je da se međunarodna zajednica izjasni jasno i glasno' tijekom sljedećih dana u UN-u.

Pet članica Vijeća sigurnosti od ponedjeljka se pokušava dogovoriti oko 'snažne i obvezujuće' rezolucije protiv Sirije kako bi zemlja učinkovito uništila svoje kemijskog oružje.

Kerry je također pozdravio pozitivne riječi novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija u kojima State Department, kako je rekao, vidi 'šansu za diplomaciju'.

Washington i Teheran već gotovo 35 godina nemaju diplomatske odnose i u sukobu su oko pitanja iranskog nuklearnog programa.

'Mislim da su Rohanijeve riječi vrlo pozitivne, ali prvo se sve mora provjeriti i vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići', rekao je.

'Bilo je vrlo zanimljivih stvari koje je rekao Teheran i nova vlada, stvari koje ohrabruju', rekao je u četvrtak i glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Međutim, Carney nije jasno odgovorio na pitanje hoće li se sljedeći tjedan susresti Rohani i američki predsjednik Barack Obama, rekavši samo da su 'djela važnija od riječi'.

Rohani bi trebao u utorak govoriti pred UN-om, kao i Obama. Iranski je predsjednik rekao da je spreman susresti Obamu kada se za to stvore uvjeti.