poručuje raisi

'Iran neće odustati od svojeg prava na razvoj nuklearne energije u miroljubive svrhe'

09.04.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je u subotu rekao da Teheran neće odustati od svog prava na razvoj vlastite nuklearne industrije u miroljubive svrhe i da bi sve strane koje nastoje obnoviti nuklearni sporazum iz 2015. trebale to poštivati.

Neizravni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u Beču, zastali su nakon jedanaest mjeseci jer obje strane tvrde da Teheran i Washington moraju donijeti političke odluke kako bi razriješili preostala pitanja.

"Po više od stoti put, naša poruka iz Teherana za Beč je da nećemo odstupiti od nuklearnih prava iranskog naroda... niti milimetra", citirali su iranski državni mediji Raisijev govor povodom iranskog dana nuklearne tehnologije.

Raisi je ponovio iransku poziciju da nuklearni program koristi u isključivo miroljubive svrhe.

SAD razmatra uklanjanje Iranske revolucionarne garde sa svog popisa stranih terorističkih organizacija ako bi se Iran obvezao ograničiti njeno djelovanje, rekli su iranski i zapadni izvori za Reuters.

Jedan iranski diplomat je za Reuters rekao da je Teheran odbacio američki prijedlog da s popisa maknu Gardu, no na njemu ostave njezine brigade za specijalne operacije al-Kuds.

Iranska revolucionarna garda predstavlja snažnu frakciju u Iranu koja upravlja poslovnim carstvom i elitnim oružanim i obavještajnim snagama, koje Washington optužuje za globalnu terorističku kampanju.