ZBOG DODATNIH SANKCIJA

Iran ljut, obustavljeni nuklearni pregovori

13.12.2013 u 09:53

Bionic
Reading

Iranski pregovarači priopćili su da prekidaju nuklearne pregovore sa svjetskim silama u Beču kako bi se vratili u Teheran na konzultacije, javlja iranska novinska agencija IRNA, a prenosi srpski portal B92. Ovaj potez uslijedio je nakon što je službeni Washington stavio na 'crnu listu' više desetina kompanija i pojedinaca zbog kršenja sankcija SAD protiv Irana

Predstavnici vlade u Teheranu u Beču su razgovarali o primjeni ključnog sporazuma, dogovorenog prošlog mjeseca sa šest svjetskih sila koje čine grupu P5+1: Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i SAD-om, plus Njemačkom, prenijela je agencija AFP.

Odluku o prekidu pregovora iranska je strana donijela samo nekoliko sati nakon što je službeni Washington stavio na crnu listu više desetina inozemnih kompanija i pojedinaca zbog kršenja sankcija protiv Irana.

Taj potez je razljutio Teheran, čiji su dužnosnici posljednjih dana više puta upozorili da će dodatne kaznene mjere predstavljati kršenje privremenog dogovora postignutog prošlog mjeseca.

U skladu s tim dogovorom postignutom u Ženevi, Iran je pristao zamrznuti dio svog nuklearnog programa na period od šest mjeseci u zamjenu za ublažavanje mjera sankcija za oko sedam milijardi dolara, dok će se u međuvremenu pregovarati o konačnom, sveobuhvatnom dogovoru koji bi trebao ukloniti sumnje Zapada da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja.