TEHERAN SE (NE) OTVARA

Iran deblokirao Twitter i Facebook?

17.09.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Novo iransko umjereno vodstvo prigrlilo je revoluciju koju su donijeli društveni mediji te je nakon četiri godine deblokiralo Facebook i Twitter! Ili ipak ne? Naime iranske vlasti reagirale su dan kasnije i objavile da se samo radilo o - kvaru, piše Business Insider

Nakon što su iranski predsjednik Hasan Rohani i njegova vlada otvorili profile na društvenoj mreži Facebooku, čime svoju političku agendu žele približiti javnosti, logičan slijed bio bi deblokada društvenih mreža koje su u Iranu zabranjene od 2009, kada je na izborima ponovno pobijedio Mahmud Ahmadinedžad i kada su oporbeni aktivisti pokušali iskoristiti društvene medije da bi organizirali demonstracije.

Mnogi su se ponadali da je ukinuta internetska cenzura u ponedjeljak, kada su slobodno mogli pristupiti Facebooku i Twitteru. Međutim iz iranske vlade došla je poruka da je došlo do 'kvara'.

'Nepostojanje filtara na Facebooku sinoć (u ponedjeljak) posljedica je tehničkih problema i tehnološka komisija istražuje kvar', kazao je Abdolsamad Khoramabadi, tajnik državnog povjerenstva sa zadatkom praćenja i filtriranja interneta, za službenu iransku novinsku agenciju.

S druge strane, kratko uklanjanje blokade možda bi moglo biti pozitivan vjesnik promjena koje dolaze. Thomas Erdbrink, šef ureda New York Timesa u Teheranu, kaže da su se pojavile glasine unutar zemlje da je 'kvar' možda bio rezultat borbe između tvrdolinijaša koji žele zadržati blokadu i onih koji žele slobodan pristup internetu u Iranu.