oštre poruke

'Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakvu američku prijetnju'

22.06.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakvu američku prijetnju i svaki pucanj u Iran spalit će američke interese, poručili su dužnosnici te zemlje u subotu u vrijeme eskalacije napetosti između Teherana i Washingtona zbog rušenja američke bespilotne letjelice. Iranski projektil oborio je u četvrtak američku bespilotnu letjelicu i dok Teheran tvrdi da je srušena iznad njegova teritorija, Washington uvjerava da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak da je u posljednji trenutak povukao zapovijed o vojnom napadu kojim bi kaznko Iran jer bi pritom moglo poginuti 150 ljudi te je naznačio da je otvoren za pregovore s Iranom. Iran poručuje da će braniti svoje granice.

"Kakvu god da (američki dužnosnici) donesu odluku... mi nećemo dopustiti povredu iranskih granica. Iran će se odlučno suprotstaviti bilo kakvoj agresiji ili prijetnji Amerike", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi, a prenosi poluslužbena agencija Tasnim.

"Bilo kakva pogreška iranskih neprijatelja, posebice Amerike i njezinih regionalnih saveznika, bila bi pucanj u bačvu baruta koja će spaliti Ameriku, njezine interese i saveznike do temelja", rekao je glasnogovornik iranskih oružanih snaga Abolfazl Šekarči za Tasnim u subotu.

Iranska organizacija za civilni zračni promet objavila je u subotu da je iranski zračni promet siguran za letenje, prenio je Tasnim.

"Zračni prostor koji nadzire Iran iznad Perzijskog zaljeva i druge zračne rute su posve sigurni", rekao je glasnogovornik organizacije.

Američke vlasti zabranile su u četvrtak letenje američkim kompanijama iznad zračnog prostora u Hormuškom tjesnacu i Omanskom zaljevu koji nadzire Iran. 

I neke druge međunarodne zrakoplovne kompanije poduzimaju slične mjere opreza.