U ZADNJI ČAS

NYT: Trump naredio vojne udare na Iran pa ih otkazao kad su avioni već bili u zraku

21.06.2019 u 07:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad u zrakoplovi već bili u zraku, objavio je New York Times.

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, navodi se u izvješću visokih dužnosnika administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

>>> Iranska Revolucionarna garda tvrdi da je oborila američku špijunsku bespilotnu letjelicu

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

  • +13
Donald Trump objavio kandidaturu za drugi mandat Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Orlando Sentinel/ABACA/PIXSELL

Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena, jer je došla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara, ističe se.

Iran traži da UN-a spriječi nezakonite, destabilizirajuće mjere SAD-a

IIran je od Ujedinjenih naroda zatražio da spriječe "nezakonite i destabilizirajuće mjere" SAD-a u Zaljevu koje je optužio za kršenje iranskog zračnog prostora i to potkrijepio koordinatama.

Veleposlanik Madžid Takht Ravanči obratio se pismom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem je izvijestio da su iranske snage ciljale američku bespilotnu letjelicu koja je "unatoč opetovanim radijskim upozorenjima, ušla u iranski zračni prostor".

Iran je rekao da ime "neoborive dokaze" da je američka letjelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom zračnom prostoru.

Američki dron Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da je letjelica poletjela ispod radara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Reuters.

"U 00:3 američki dron poletio je iz UAE-a ispod radara i prekršio iranski zračni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama (25°59'43"N 57°02'25"E) blizu Kouh-e Mobaraka. Našli smo dijelove američke vojne letjelice u NAŠIM teritorijalnim vodama kada je bio srušen", napisao je Zarif.

"Dokaz je jasan i neoboriv, napose jer su neki ostaci letjelice pronađeni u iranskim vodama", rekao je i zamjenik šefa iranske diplomacije Abas Arakči.

On se sastao sa švicarskim veleposlanikom u Teheranu, koji zastupa diplomatske interese Sjedinjenih Država u Iranu.

  • +7
Iranska revolucionarna garda Izvor: Profimedia / Autor: SIPA

Arakči je izgred opisao kao jasno kršenje međunarodnog prava i u objavi na Instagramu dodao da Iran ne želi vojni sukob u Zaljevu no da "neće oklijevati ni sekunde da bi obranio svoje granice od iracionalnih Amerikanaca", prenosi agencija dpa.

I dok Teheran tvrdi da je bespilotna američka letjelica Global Hawk bila na špijunskoj misiji nad iranskim teritorijem, Washington ustraje na tome da je srušena u međunarodnom zračnom prostoru, 34 kilometara udaljena od Irana.

Američki predsjednik Donald Trump umanjio je važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no "bila bi velika razlika" da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja "to neće trpjeti".

Informacije iz neovisnih izvora o mjestu na kojem je letjelica srušena nisu zasad objavljene