nova vlada

Irački zastupnici prihvatili vladu premijera Kadimija

07.05.2020 u 08:54

Bionic
Reading

Irački zastupnici prihvatili su novu vladu u srijedu nakon šest mjeseci, dok su se strane iza kulisa svađale do posljednje minute o mjestima u vladi

Premijer Mustafa al Kadimi, šef iračke obavještajne službe i bivši novinar, vodit će novu vladu. Mandat će početi bez cijelog kabineta, pošto je nekoliko ministarskih kandidata odbijeno.

Bivši premijer Adel Abdul Madi, koji je vodio prijelaznu vladu, odstupio je prošle godine kad su tisuće protuvladinih prosvjednika izišle na ulice zahtijevajući radna mjesta i odlazak iračke vladajuće elite.

Oni optužuju političku klasu koja je zauzela pozicije nakon svrgavanja Sadama Huseina u američkoj invaziji 2003. za korupciju zbog koje je zemlja disfunkcionalna i ekonomski upropaštena.

Zbog bitke za vladine portfelje nakon Madijeve ostavke u studenome dva prijašnja kandidata za premijera nisu uspjela sastaviti novu vladu.

Kadimijevi kandidati za mjesto u vladi uključujući unutarnje poslove, obranu, financije i energetiku prihvaćeni su glasovima većine prisutnih zastupnika.

Glasanje o kandidatima za ministre za naftu i vanjske poslove odgođeno je jer se strane nisu uspjele dogovoriti o kandidatima.

'Naš je put sigurnost, stabilnost i procvat Iraka', napisao je Kadimi na Twitteru nakon što je parlament izglasao njegovu vladu.

Rekao je da će rješavanje pandemije koronavirusa, zbog koje Irak ima 2000 zaraženih i 100 umrlih, biti vladin prioritet te da će imati na umu i one koji su ubili prosvjednike u protuvladinim nemirima proteklih mjeseci.

Irački dužnosnici rekli su da je Kadimi prihvatljiv i SAD-u i Iranu, čija se borba za utjecaj u Iraku pretvorila u otvoreni sukob prošle godine.

Mnogostruki izazovi

SAD je u siječnju ubio najmoćnijeg iranskoga generala Kasima Sulejmanija i njegova bliskog saveznika, vođu iračke milicije Abu Madija al Muhandisa u napadu dronom pored bagdadske međunarodne zračne luke.

Iran je nekoliko dana kasnije odgovorio prvim uopće izravnim raketnim napadom na američke snage, a cilj je bila baza u zapadnom Iraku, no u napadu nije bilo žrtava.

Washington optužuje paravojne skupine koje podržava Teheran za izvođenje niza raketnih napada na druge baze u proteklim mjesecima, a u jednom od njih ubijena su trojica vojnika koalicije pod američkim vodstvom u Iraku.

Rakete se redovno ispaljuju pored američke ambasade u Bagdadu. Ni za jedan od raketnih napada odgovornost nisu preuzele skupine koje podržava Iran.

Kadimijeva vlada mora se suočiti s nadolazećom gospodarskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, što je izazvalo pad cijena nafte - iračkog glavnog izvora prihoda.

Također se suočava sa sve jačom pobunom Islamske države dok ekstremistička skupina pojačava napade na vladine snage iz skrovišta u udaljenim područjima sjevernog Iraka.

Iraku prijeti opasnost da bude zahvaćen u slučaju bilo kakvoga regionalnog sukoba između SAD-a i Teherana.