nova vlada

Iračani dobili trećeg mandatara u deset tjedana

09.04.2020 u 14:05

Bionic
Reading

Irački predsjednik imenovao je u četvrtak šefa obavještajne službe Mustafu al-Kadhimija za novog mandatara vlade, trećeg kandidata u samo deset tjedana koji će pokušati sastaviti novu vladu nakon što je prethodna pala prošle godine usred višemjesečnih nasilnih prosvjeda

Predsjednik Barham Salih imenovao je Kadhimija nedugo nakon što je prethodni mandatar, Adnan al-Zurfi, objavio da se povlači jer nije uspio dobiti dovoljnu potporu za sastav vlade, objavila je državna televizija.

Adel Abdul Mahdi, koji je podnio ostavku pod pritiskom protuvladinih prosvjeda u studenom, i dalje je na čelu tehničke vlade.

Salihov prvi izbor za njegova nasljednika, Mohammed Allawi, povukao se 1. ožujka nakon što četiri tjedna nije uspio dobiti dovoljnu potporu zastupnika.

Irak je iscrpljen desetljećima sankcija, sukobima i korupcijom i prijeti mu gospodarska propast, neredi i širenje zaraze novim koronavirusom.

Kadhimi je na čelu obavještajne službe od 2016. i, kao i Salihova prethodnog kandidata za zamjenika Abdula Mahdija, smatra ga se politički neovisnim igračem.

On u roku od mjesec dana treba osigurati potporu za formiranje vlade moćnih sektaških stranaka koje dominiraju iračkim parlamentom.