formiranje vlade

Šijit al-Zurfi novi kandidat za iračkog premijera

17.03.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Irački predsjednik za premijera je odredio Adnana al-Zurfija, bivšeg regionalnog guvernera neiskusnog u državnoj politici koji će pokušati formirati vladu u 30 dana, nakon mjeseci nemira i političkog zastoja

Zurfi je bio guverner većinski šijitske provincije Nadžaf tijekom američke okupacije, nakon rušenja Sadama Huseina. Čelnik je male parlamentarne skupine Nasr bivšeg premijera Haidera al-Abadija, američkog saveznika.

Zastupnici su Reutersu otkrili kako je predsjednik Barham Salih odredio Zurfija pošto veće rivalske šijitske političke stranke nisu uspjele postići dogovor o nasljedniku Adela Abdula Mahdija koji je odstupio s dužnosti u studenom, nakon masovnih prosvjeda u kojima je nekoliko stotina ljudi izgubilo živote.

Zurfi je devedesetih godina izbjegao u SAD pobjegavši od Sadama Huseina. Smatra ga se relativno sekularnim političarem u državi kojom dominiraju vjerske podjele stranaka.

Slijedi mu težak zadatak dobivanja povjerenja za svoju novu vladu. Veće, proiranske političke grupacije već su se usprotivile njegovoj nominaciji.

'Zurfi će se suočiti s velikim otporom unutar parlamenta i trebat će mu čudo da potvrdi svoju vladu', rekao je jedan šijitski zastupnik pod uvjetom anonimnosti.

Ako ipak uspije, Zurfi će voditi novu vladu do prijevremenih izbora. On je drugi političar kojeg je Salih odredio za formiranje vlade otkad je Mahdi odstupio.

Početkom veljače prvi kandidat bio je Mohammed Alavi koji je mjesec dana povukao svoju kandidaturu, tvrdeći da je meta opstrukcije političkih stranaka.