STRUKA POBIJEDILI POLITIKU

Ipak ništa od vjetroelektrane u Fužinama

29.08.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Vjetroelektrana Fužine, zbog koje je sredinom travnja održan lokalni referendum - i 'za dlaku' propao - proglašena je neprihatljivom za okoliš i ekološku mrežu

Namjeravani zahvat na lokaciji Zvirjak, čiji je nositelj tvrtka Prodomo iz Rijeke, nije prihatljiv za okoliš i ekološku mrežu, u bitnom narušava interes lokalnog stanovništva, te uzrokuje značajnu degradacija krajobraza i drugih i drugih sastavnica okoliša, kaže se u odluci Ministarstva zaštite okoliša i prirode datiranoj 2. kolovoza, koja je prije dva dana došla u ruke članovima fužinskog ogranka Eko Kvarnera.

Predsjednica ogranka Jadranka Zanoškar Radošević kazala je da su u udruzi zadovoljni odkulom prije svega jer je struka pobijedila politiku, ali i zbog činjenice da su su mladi ljudi vidjeli da se isplate napori koji se u maloj sredini često čine beznadežnim.

U uredu investitora nitko se nije javljao na telefonske pozive.

Stručno povjerenstvo održalo je tri sjednice i našlo veliki broj zamjerki Studiji utjecaja na okoliš, nedostatak varijantnih rješenja, manjak podataka i istraživanja, nedovoljne ili pogrešno procijenjene utjecaje na pojedine dijelove prirode i okoliša, osobito faune ptica, šišmiša i autohtone divljači, kaže se u obrazloženju.

Među inim, ondje su strogo zaštićene vrste šišmiša, 99 vrsta ptica od koji 98 zaštićenih. Neke od njih, malobrojne, poput škanjca osaša, vjerojatno bi stradale, a druge bile uznemiravane velikom bukom.

Izgradnja pristupnih cesta bi izazvala stvaranje relativno strmih i visokih pokosa i usjeka, bila bi uništena velika površina šume koja predstavlja rijetki i ugroženi stanišni tip, a okolni okoliši bili bi izloženi cjepkanju, kaže se.

Dodatno očitovanje nositelja zahvata od 26. srpnja 2013. nije stvorilo dostatno uvjerenje da će predložene mjere umanjiti negativni utjecaj vjetroelektrane na okoliš i ekološku mrežu, kaže se u obrazloženju odluke.