ARHITEKTONSKA RADIONICA

'Intervencije' u splitskom Varošu

12.10.2013 u 09:21

Bionic
Reading

Ovoga tjedna Split je bio domaćin međunarodne interdisciplinarne arhitektonske radionice Akupunktura Varoša. O temi života u starom splitskom predgrađu koje je primjer tradicionalne dalmatinske arhitekture pet dana je raspravljalo četrdeset sudionika i predavača iz regije. Obilazili su lokacije u Varošu i na susjednom Marjanu i pokušavali riješiti specifične probleme tog predjela Splita koji je u posljednja tri-četiri desetljeća prošao kroz velike promjene i raslojavanja. Na kraju su se sudionici okupili u kvartovskoj osnovnoj školi Marjan koja je sama po sebi izuzetan primjer arhitekture između dva rata

Predstavljeno je pet programa i razrada ideja koje će se u idućih šest mjeseci realizirati u kvartu koji je dobro opisao veliki Miljenko Smoje, najpoznatiji Splićanin iz Varoša. Prvi projekt koje će se realizirati nosi zanimljiv naslov 'Diss the piss', a koji problematizira pojavu uriniranja na javnim površinama. Zamišljeno je da se kombinacijom senzora pokreta i fotoblica upozori građane na brigu o javnom prostoru. To je osobito važno na lokaciji najvažnijeg spomenika baštine i predromaničke arhitekture u Varošu, kraj crkvice sv. Mikule.

Inače, predstavljeno je ukupno 15 projekata koje su mladi arhitekti zamislili. Na kraju je žiri odabrao pet za izradu. U žiriju su bili Ana Đeldum u ime Grada Splita, Ana Grgić i Alen Harapin s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Ivica Mitrović s Umjetničke akademije te Dean Stubnja u ime Društva arhitekata Splita. Urbane intervencije bi se trebale realizirati u sljedećih šest mjeseci, a za to je iz EU fondova osigurano 12 tisuća eura.

Drugi projekt bi bila realizacija povratka funkcije zidića za druženje i sjedenje u Kamenitoj ulici u srcu Varoša. Nekada su se susjedi družili na tom mjestu, ali zbog konflikta i nesloge ta mala parcela za druženje je pretvorena u parking. Želja je građana i stanara da se revitalizira to mjesto za druženje. Naravno, nije zaboravljen ni Smoje i namjera je da se prostornom intervencijom oda počast splitskom velikanu. Projekt će se realizirati u Ulici Miljenka Smoje i vodi posjetitelja do širine koja će se pretvoriti u svojevrsni mali mediteranski teatar na otvorenom.

Planirano je vraćanje funkcije česmi u Kovačićevoj ulici i općenito želja je Varošana minimalno narušavanje postojećeg ambijenta. Međunarodni projekt 'Akupunktura grada' u Splitu se održavao kao posljednja u nizu radionica nakon Zagreba, Skoplja, Beograda i Sarajeva. Splitski Veli Varoš izabran je za male urbane intervencije, jer je to tradicionalna četvrt u kojoj se oduvijek život odvijao i pulsirao u javnom prostoru.

Danas je ta četvrt ugrožena slično kao i susjedna povijesna jezgra Splita i na djelu su slični problemi, nestanak tradicionalnog života, apartmanizacija, divlja gradnja i ugrožavanje javnog interesa. Problemi su utoliko veći jer taj dio grada nije pod zaštitom UNESCO-a pa su dublji i kompleksniji. Ova bi radionica mogla biti jedan od početnih koraka u cilju očuvanja barem jednog dijela splitske urbane i pučke tradicije i baštine.