brni britanski prijedlog

Britanski veleposlanik smatra da London i EU trebaju spriječiti novu odgodu Brexita

10.10.2019 u 16:10

Bionic
Reading

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish rekao je u četvrtak da Velika Britanija i Europska unija trebaju iskoristiti preostalo vrijeme za postizanje sporazuma, a ne se "zaplesti u igri odgađanja" izlaska Velike Britanije iz Unije.

"Kada je premijer rekao da se pripremamo za mogući Brexit bez sporazuma, nije rekao 'podržavam Brexit bez sporazuma'", rekao je Dalgleish.

"No, ne želimo se zaplesti u igri odgoda brexita, moramo iskoristiti vrijeme koje imamo i postići dogovor", istaknuo je. Po Johnsonovu prijedlogu za granicu između Irske, koja je članica Europske unije i Sjeverne Irske, britanske pokrajine kojom upravlja Velika Britanija, Sjeverna Irska napustila bi carinsku uniju zajedno s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva na početku 2021. ali bi, uz pristanak sjevernoirske skupštine, nastavila provoditi europsku legislativu za poljoprivredne i druge proizvode, što Johnson naziva "otočnom regulatornom zonom".

Europska unija ocijenila je britanski prijedlog neprihvatljivim.

"EU ne može prihvatiti aktualni britanski prijedlog jer bi on zamijenio operativno, praktično i pravno rješenje hipotetskom i privremenom solucijom", rekao je u srijedu europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.

"Od nas se traži da prihvatimo sustav koji još nije razvijen ni ispitan, koji je većim dijelom temeljen na izuzećima i derogacijama, na tehnologijama o kojima se još nije raspravljalo", dodao je Barnier.

"Naravno da prijedlozi nisu još ispitani. To je novi pristup", branio je Dalgleish u četvrtak britanski prijedlog.

Britanski premijer Johnson sastaje se u četvrtak sa svojim irskim kolegom Leom Varadkarom, u trenutku kada pregovori između Londona i Bruxellesa i dalje zapinju na pitanju irske granice.