uključen i dorh

Inspekcija zbog anonimne prijave češlja KB Dubravu

10.03.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Zbog anonimne prijave u kojoj se navodi niz ozbiljnih optužbi, u KB Dubrava traje nadzor inspekcije Ministarstva zdravstva, piše u petak Večernji list.

Optužbe govore o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika. Prijava potpisana s “Kirurzi KB Dubrava” na osam stranica opisuje navodno “izvanredno stanje na kirurškoj klinici KB-a Dubrava koje ugrožava zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata”, a inspekciji je proslijeđena iz Državnog odvjetništva.

”S obzirom na to da se predstavka odnosi na Kliniku za kirurgiju, trebali biste razgovarati s predstojnikom klinike. Molim da pripremite presliku Statuta, Pravilníka o sistematizaciji radnih mjesta (prvu stranu i Kliniku za kirurgiju), broj i popis sestara (medicinske sestre, prvostupnice, diplomirane), liječnika (po specijalizacijama) za svaki odjel/zavod posebno, ugovor s HZZO-om u dijelu Klinike za kirurgiju, broj ugovorenih kreveta i stvaran broj, liste čekanja za operacije Zavoda za ortopediju i traumatologiju (hitne, planirane).

Molimo da nam pripremite očitovanje po točkama”, zatražili su zdravstveni inspektori od bolničke uprave uoči višednevnog nadzora, koji je trajao i jučer.

Ministarstvo zdravstva dopis je od DORH-a primilo 11. listopada 2022. Na pitanje zašto je trebalo gotovo pet mjeseci da se pokrene nadzor, odgovoreno nam je da su u tom periodu provodili čak 39 inspekcijskih nadzora, od toga 34 izvanredna, a u inspekciji radi samo pet viših inspektora.

Od ravnatelja KB-a Dubrava doznajemo da je riječ o anonimkama zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022., ali da unutarnja kontrola nijedan od navoda nije potvrdila, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.