sporni urbanistički plan

Inicijativa za Lungomare odbila poziv pulskog gradonačelnika Zoričića: 'Poziv je trebao stići prije referenduma'

18.10.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Članovi Inicijative za Lungomare odbili su u utorak poziv pulskoga gradonačelnika Filipa Zoričića, koji ih je u noći referenduma pozvao za zajednički stol, jer je, kako ističu, on trebao stići prije referenduma

Iz pulske gradske uprave na adresu Inicijative stigla je obavijest o terminu sastanka s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem u srijedu u 12,30 sati, a članovi Inicijative odlučili da se pozivu neće odazvati. "Osnovni razlog je što smatramo da je poziv na razgovor trebao stići prije održavanja referenduma", stoji u priopćenju.

Osim toga, ističu da je zahtjev Inicijative koji se odnosi na Urbanistički plan uređenja “Lungo mare” isti kao i onaj zbog kojega su se izborili za referendum, a poduprlo ga je gotovo deset tisuća građana. To je izmjena Generalnog urbanističkog plana grada Pule, kojom će se u cijeloj zoni valjanoga Urbanističkog plana uređenja "Lungo mare" ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina, te mogućnosti davanja u koncesiju, uređenja i betonizacije triju plaža, priopćili su iz Inicijative.

Ocijenivši kako je njihov način komunikacije otvoren i uključiv prema građanima, gradonačelnika Zoričića pozvali su na javnu komunikaciju, poput tribine, na kojoj će sudjelovati predstavnici gradske izvršne i predstavničke vlasti te zainteresirana javnost.

"Na taj će način građani koji su glasovali za izmjene Urbanističkog plana uređenja “Lungo mare” i ukidanje mogućnosti gradnje imati priliku otvoreno razgovarati o konkretnim namjerama vezanih za to pitanje", poručili su iz Inicijative.

Dodali su da je uvjet za daljnju komunikaciju objava ključne dokumentacije koja se odnosi na sadržaj lokacijske dozvole za planirani hotel i pripadajuće objekte te one u vezi s pretvorbom i privatizacijom zemljišta na Lungomaru i sportskog centra Valkane.

  • +7
Tribina za Lungomare Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

"Tražimo da za razliku od Vaših prethodnika objavite javnosti sve dokumente koje Grad Pula posjeduje ili nam ih dostavite na uvid. U interesu je lokalne zajednice, ali i Hrvatske, postizanje transparentnosti i otvorenosti te rasvjetljavanje cijeloga privatizacijskog postupka, čemu će nedvojbeno pridonijeti i istrage nadležnih tijela s kojima imamo svi obvezu maksimalno surađivati", zaključili su iz Inicijative pozivajući i dalje na pokretanje trećih izmjena Urbanističkog plana uređenja "Lungo mare" kako bi se, kako su naveli, "sporni objekti i omogućeni zahvati izbrisali iz spomenutog plana".

Referendum za Lungomare 9. listopada nije uspio jer je na njega izašlo 11.065 glasača, ili 22,71 posto, a da bi rezultat bio valjan, moralo je izaći 50 posto plus jedan birač, ili 24.357 građana. Među biračima koji su glasovali 9716 ih je bilo "za", što je 88,55 posto, 1256 građana ili 11,45 posto bilo je "protiv", a ostali listići nisu bili valjani.