ŠUKER NA TANKOM LEDU?

Informaciju o MOL-ovoj ponudi sam trebala imati prije

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 19:43
  • Objavljeno 07.12.2010 u 17:43
Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Ivan Šuker i Jadranka Kosor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Siniša Sunara

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije danas htjela konkretno govoriti o tome kakvo će biti očitovanje Vlade vezana uz ponudu mađarskog MOL-a malim dioničarima Ine, naglasivši da će odgovor dati do kraja tjedna te da će Vlada sasvim sigurno donijeti najbolju odluku za Hrvatsku.

"Vlada priprema reakciju i odgovor, kao što sam najavila i u petak kad sam saznala za tu vijest, i očitovat ćemo se do kraja tjedna", kazala je Kosor u emisiji Hrvatskog radija (HR) "Kako Vlada vlada".

Kosor nije htjela komentirati ni ponuđenu cijenu (2800 kuna za dionicu, što je oko 60 posto više no što sada vrijede na burzi), a upitana razmišlja li Vlada da sama ponudi otkup tih dionica, kazala je kako se u javnosti svašta spekulira, te ponovila da će se Vlada očitovati do kraja tjedna.

"Ne mogu otkriti više, naprosto jer traju intenzivne konzultacije. I danas sam imala nekoliko sastanaka na tu temu", rekla je Kosor i ponovno naglasila, odgovarajući na prozivke predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, da Vlada ne spava. "To nije točno. Oko ovako osjetljivih pitanja moramo razmotriti sve aspekte i sasvim sigurno donijeti najbolju odluku za Hrvatsku", kazala je.

Odbacila je i povezivanje ponude MOL-a s predstojećim mađarskim predsjedanjem Unijom, kazavši kako je sigurna u to da će Mađarska učiniti sve da Hrvatska pregovore završi tijekom njenog predsjedanja. "To je nekoliko puta snažno poručio i mađarski premijer Viktor Orban. Tako da ne bih ni na koji način povezivala hrvatske pregovore i mađarsku potporu s ponudom MOL-a", kazala je.

Upitana o tijeku pregovora o plinskom biznisu, Kosor je kazala da pregovori i dalje traju te rekla kako će se, što se Vlade tiče, svakako konačni dogovor pokušati staviti u kontekst MOL-ove najave o otkupu dionica malih dioničara Ine. "To je sve što danas mogu reći", kazala je.

U kontekstu MOL-ove ponude Kosor je govorila i o natječaju za kupnju plina kazavši kako će Vlada inzistirati da opskrba i ove zime bude redovita, a da cijena za kućanstva ne bude previsoka. "Rekla sam da će vlada učiniti sve da do poskupljenja kakvo su najavljivali mediji ne dođe, i to upravo činimo. Molim vas da pričekamo rezultate promišljanja oko MOL-ove ponude, da pregovarači oko plinskog biznisa završe pregovore i očekujemo da bi sve to moglo završiti do kraja ovog tjedna", dodala je.

Kosor nije htjela odgovoriti na pitanje je li ljuta na potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera koji je, navodno, znao za MOL-ovu ponudu i prije konferencije za novinare na kojoj je ta tvrtka predstavila svoju ponudu. "Dozvolite da o bilo kojem odnosu prema bilo kojem ministru u vladi u smislu ljutnje ili bilo čega drugog ne govorim javno. Svakako mislim da sam o toj najavi MOL-a trebala imati informaciju prije", dodala je.

Upitana hoće li Šuker napustiti vladu, a u kontekstu najave da će u vladi biti osvježenja, Kosor je ponovila da, ako i kada bude rekonstrukcije, o njoj neće prvo govoriti s novinarima i, kako je rekla, na cesti, već unutar koalicije i s kolegama u Vladi.

Ponovila je da je o osvježenjima u Vladi govorila vezano uz velike investicijske projekte koje je Vlada najavila i koje vidi kao mogućnost da gospodarski rast bude veći od najavljenih 1,5 posto.

"Svaki dan razgovaram o toj mojoj ideji, pa i danas, i tako će biti dok ne dođemo do pravog rješenja, a to znači dobiti takav tim koji će moći jedan dio investicija dovesti do faze realizacije", naglasila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi