dan bastilje

Indijski premijer Modi na vojnoj paradi u Parizu, zapečaćeni veliki obrambeni dogovori

14.07.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Indijski premijer Narendra Modi u petak je bio počasni gost na vojnoj paradi u Parizu u povodu proslave Dana Bastilje u sklopu posjeta kojim su zapečaćeni veliki obrambeni dogovori

Modi i francuski predsjednik Emmanuel Macron pratili su paradu francuskih i indijskih vojnika na Elizejskim poljanama, a preletjeli su ih francuski zrakoplovi Rafale, koje je Indija kupila 2015. godine.

Nacionalna proslava odvija se u osjetljivom trenutku za Macrona, kojega su neki građani izviždali dok je prolazio vojnim vozilom niz aveniju. Njegova odluka da podigne dob za umirovljenje izazvala je višemjesečne prosvjede ovog proljeća i naštetila mu rejtingu. Modi je počeo dvodnevni posjet Parizu u četvrtak kada mu je dodijeljena najveća francuska počast, Legija časti.

"Indija je div u povijesti svijeta koji će imati odlučujuću ulogu u našoj budućnosti", rekao je Macron u govoru u četvrtak. "Također je strateški partner i prijatelj."

New Delhi je odobrio kupnju 26 zrakoplova Rafale za svoju mornaricu i triju podmornica klase Scorpene, ojačavši obrambene veze s Parizom u trenutku kada dvije nacije traže saveznike u indo-pacifičkoj regiji u svjetlu sve asertivnije Kine.

Ukupna vrijedna posla je oko 9,75 milijardi američkih dolara, po upućenom izvoru, no o tome se još pregovara. Francuska je desetljećima jedan od najbližih saveznika Indije u Europi. Jedina joj nije uvela sankcije kada je Indija provela nuklearne testove 1998. godine.

Indija koristi francuske borbene zrakoplove četiri desetljeća. Prije Rafalea, kupila je zrakoplove Mirage 1980-ih i još ih koristi. Macron i Modi kasnije su razgovarali u Elizejskoj palači nakon čega je predviđen državni prijam u Louvreu. No Modijev posjet kritizirale su neke organizacije za ljudska prava koje su zabrinute zbog njegove sve autoritarnije stranke BJP i optužbi da diskiminira manjine.

Strateško partnerstvo s Indijom za Francusku je ključno u toj regiji nakon što je Australija odustala od kupnje francuskih podmornica i osnovala savez AUKUS s Britanijom i SAD-om.

Macron je tek nekolicinu svjetskih čelnika ugostio na paradi na Dan Bastilje. Pozvao je Donalda Trumpa na proslavu 2017. godine. Trump je bio toliko impresioniran da je zatražio od Pentagona da razmotri održavanje slične parade u SAD-u u čast američkoj vojsci.