duboki napadi

Francuska Ukrajini šalje projektile velikog dometa

11.07.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Francuska će se pridružiti Velikoj Britaniji u slanju projektila velikog dometa Ukrajini, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron, što bi ukrajinskim snagama omogućilo da gađaju rusku vojsku i logistiku duboko iza crta bojišnice

Macron je po dolasku na samit NATO saveza u Litvi rekao da je odlučio povećati vojnu pomoć za Ukrajinu kako bi joj se pomoglo u protuofenzivi. "Odlučio sam povećati pošiljke oružja i opreme kako bih omogućio Ukrajincima da imaju kapacitet za duboke napade", kazao je.

Odbio je navesti količinu projektila koji će biti poslani. Ukrajina mjesecima traži rakete većeg dometa, no Sjedinjene Američke Države, njen glavni opskrbljivač, dosad nisu pristale poslati ih. Velika Britanija je u svibnju rekla da šalje francusko-britanske projektile zemlja-zrak Storm Shadow koje proizvodi tvrtka MBDA. Njihova francuska inačica SCALP ima domet od otprilike 250 kilometara.

Macron je rekao da će slanje projektila biti u skladu s francuskom politikom pomaganja Ukrajini u obrani njenog teritorija, što implicira da je Pariz dobio jamstva od Kijeva da rakete neće biti korištene za napade u Rusiji.

  • +6
Turski predsjednik Erdogan, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg i švedski premijer Ulf Kristersson Autor: FILIP SINGER / POOL