neredi i bijes

Pokrenuta istraga protiv francuskog policajca koji je ustrijelio tinejdžera

29.06.2023 u 14:05

Bionic
Reading

Državno tužiteljstvo u Francuskoj otvorilo je službenu istragu za ubojstvo iz nehata protiv policajca koji je ustrijelio tinejdžera za vrijeme prometne kontrole blizu Pariza

Prema dosadašnjoj istrazi, nije bilo zakonskih uvjeta za uporabu oružja. Snimke nadzorne kamere, snimke svjedoka i izjave svjedoka omogućile su rekonstrukciju okolnosti, dodaje se u priopćenju. Prema tužiteljima, 17-godišnjak je vozio velikom brzinom u Nanterreu u utorak ujutro s dvoje putnika u vozilu i prešao je autobusnu traku. Prvi pokušaj dvojice policajaca na motociklima da ga zaustave na semaforu nije uspio.

Mladić se udaljavao unatoč crvenom svjetlu i nastavio bijeg po kolnicima, priopćilo je državno odvjetništvo. Kada su ga policajci nešto kasnije sustigli i zaustavili, obojica su uperila oružje u tinejdžera u visini vozačevih vrata i zahtijevala da ugasi motor.

Kada je osumnjičenik iznenada krenuo, jedan je policajac ispalio hitac, stoji u priopćenju. Snimka incidenta s mobilnog telefona svjedoka, koju je potvrdio kanal France Info, prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila. Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

Ulični neredi u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ubojstvo je izazvao bijes i nerede u zemlji. Stotinu i pedeset ljudi uhićeno je u Francuskoj nakon druge noći nemira širom zemlje, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin, nakon što je prometna policija ustrijelila 17-godišnjeg mladića.

Policijska upotreba smrtonosne sile u radničkom pariškom predgrađu Nanterre protiv tinejdžera, koji je bio podrijetlom iz Sjeverne Afrike, utjecala je na duboko ukorijenjenu percepciju policijske brutalnosti u etnički raznolikim četvrtima najvećih francuskih gradova.