125 do 200 nestalih

[VIDEO/FOTO] Indijske vlasti objavile nove podatke o katastrofi nakon odrona ledenjaka s Himalaje

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2021 21:21
  • Objavljeno 07.02.2021 u 21:20
tportal

Izvor: EPA / Autor: STATE DISASTER RESPONSE FORCE /

Više od sto ljudi se vode kao nestali u nedjelju na sjeveru Indije, nakon odrona ledenjaka na Himalaji koji je pao u rijeku prouzročivši nagli porast vodostaja.

Sedam tijela je izvučeno prije dolaska noći, javile su vlasti države Uttarkhanda, dodajući da se još ne zna za sudbinu 125 do 200 ljudi.

Golema vodena masa opustošila je dolinu rijeke Dhauligange, rušeći sve pred sobom, potopivši hidroelektranu i odnoseći prometnice i mostove, pokazuju snimke koje su načinili užasnuti stanovnici.

Među nestalima su desetci radnika dviju hidroelektrana na brani Richigangi i stanovnici iz okolice.

Indija: Katastrofa nakon odrona ledenjaka s Himalaja

Izvor: EPA / Autor: ARVIND MOUDGIL

Brana je uništena u bujici koju je prouzročio pad goleme ledene gromade što se odvojila od planinske stijene uzvodno od brane.

Premijer Uttarkhanda, Triendra Singh Rawat rekao je da se najmanje 125 osoba vode kao nestale, ali broj bi mogao biti i veći.

Načelnik mjesne policije Ashok Kumar naveo je ranije podatak o dvjestotinjak nestalih samo u hidroelektranama.

Dvadesetak radnika je zapelo u tunelu, među njima je dvanaest spašeno.

Stotine vojnika i pripadnika paravojnih skupina uz pomoć vojnih helikoptera i zrakoplova mobilizirano je na tom području.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Manoj Tibrewal Aakash

U indijskoj državi Uttarkhandu, u planinskom lancu Himalaji, izvire rijeka Ganges. Dhauliganga je pritok Gangesa.

Vlasti su ispumpale vodu iz dviju brana kako vodena bujica ne bi utjecala na porast vodostaja Gangesa u gradovima Rishikeshu i Haridwaru i zabranili njihovim stanovnicima da se približavaju obali svete rijeke.

Premijer Narendra Modi rekao je da vlasti pomno prate situaciju. "Nacija moli za sigurnost ljudi", napisao je na Twitteru nedugo nakon razgovora s državnim ministrom.

Spasioci su dosad evakuirali stanovnike više desetaka sela. Zbog poplava je i susjedna država Uttar Pradesh donijela odluku o uvođenju stanja pripravnosti u područjima uz rijeku.

Još se ne zna što je prouzročilo odron ledenjaka u Uttarakhandu, no otprije se zna da je ta država u zapadnom području Himalaja sklona nenadanim poplavama i klizištima.

U lipnju 2013., kada su najobilnije monsunske kiše u zadnjih nekoliko desetljeća u tom području prouzročile velike poplave, smrtno je stradalo oko 6000 ljudi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!