popuštanje mjera

Indija se otvorila za inozemne turiste nakon godinu i pol

15.10.2021 u 12:36

Bionic
Reading

Indija se u petak otvorila za inozemne turiste, devetnaest mjeseci nakon što je zatvorila granice zbog pandemije covida-19.

Turističke vize prvo će se izdavati za one koji u Indiju dolaze charter letovima, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. To će se 15. studenoga proširiti na putnike svih letova. Protokole za turiste objavit će ministarstvo zdravlja, no indijski mediji već pišu kako će vjerojatno morati biti cijepljeni ili imati negativan test ne stariji od 72 sata prije leta.

Zima je vrhunac indijske turističke sezone, pa mnogi smatraju da je cilj ovog ublažavanja restrikcija pomoći sektoru koji je teško pogođen pandemijom.

Prošle je godine Indiju posjetilo manje od 3 milijuna ljudi, što je pad za 75 posto u odnosu na 2019. godinu. 

New Delhi planira dati 500 tisuća besplatnih viza kako bi pomogao turističkom sektoru, a očekuje se da će to potaknuti kratke turističke ture. 

Indija je po broju zaraženih druga na svijetu, iza SAD-a. Od početka pandemije je imala 34 milijuna slučajeva, a umrlo je 451 tisuća ljudi. 

Nakon snažnog drugog vala zaraze između travnja i lipnja, kad je Indija imala i do 400 tisuća novih slučajeva dnevno, proteklih dana ta država s 1,38 milijardi ljudi ima oko 20 tisuća slučajeva po danu.