početno odobrenje

Indija dala 'zeleno svjetlo' za kupnju francuskih Rafalea i podmornica

13.07.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Indijsko ministarstvo obrane dalo je početno odobrenje za kupnju 26 francuskih borbenih zrakoplova Rafale za svoju mornaricu i tri podmornice klase Scorpene, rekao je Reutersu u četvrtak izvor upoznat s tim pitanjem, uoči dolaska indijskog premijera Narendre Modija u Francusku

Modi pokušava produbiti veze s najstarijim strateškim partnerom New Delhija na Zapadu, a očekuje se više jakih obrambenih ugovora i novi zajednički plan za osiguranje stabilnosti u Indopacifiku.

Ugovor će se odnositi na kupnju 26 borbenih zrakoplova Rafale Dassault Aviationa, uključujući četiri trenažna aviona, i na tri podmornice klase Scorpene, koje će izraditi Mazagon Dock Shipbuilders s francuskom Naval Group, rekao je izvor za Reuters.

Zastarjela indijska flota s ruskim platformama, nemogućnost Moskve da obavlja održavanje i kašnjenje indijskih planova proizvodnje paralelnih platformi prouzročili su dva nova sporazuma o kupnji oružja.

Pomorska inačica Dassualtovih mlažnjaka Rafale, namijenjena prvom indijskom domaćem nosaču zrakoplova koji je pušten u službu prošle godine, nadmašila je američke Super Hornet F18 na prošlogodišnjim testovima izvedenim za potrebe Indije.

Detalji o vrijednosti posla još nisu poznati.

Indija se već četiri desetljeća oslanja na francuske borbene zrakoplove.

Mnogo prije nego što je kupila Rafale 2015., Indija je 1980-ih kupila mlažnjake Mirage koje još uvijek koriste dvije eskadrile indijskog zrakoplovstva.

Indija je 2005. od Francuske kupila šest dizelskih podmornica klase Scorpene za 188 milijardi rupija (2,29 milijardi dolara), od kojih će posljednja početi koristiti iduće godine.