PRIJE DOLASKA RAFALEA

Banožić: Hrvatsko nebo jedno vrijeme će čuvati Talijani i Mađari

17.05.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić rekao jeu emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', govoreći o nabavi vojnih zrakoplova Rafale, da će hrvatsko nebo 'jedan kratki period' biti pokriveno u suradnji s Italijom i Mađarskom. Rekao je i da, ako je nekoga oštetio, neće prihvatiti subvencionirani kredit preko APN-a koji mu je odobren

Upitan kada će prvi polovni francuski borbeni zrakoplovi biti isporučeni i od kada će čuvati hrvatski zračni prostor, ministar obrane Mario Banožić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada', rekao je da će se prvi Rafalei pojaviti u 2024. godini.

Dodao je kako računaju da će infrastruktura biti gotova do kraja prvog kvartala te da iza toga dolaze prvi Rafalei koji će imati svoju dinamiku isporuke.

'Mislim da posljednji dolaze u prvom kvartalu 2025. godine', rekao je ministar navodeći kako se piloti i tehničari obučavaju u zrakoplovnim bazama u Francuskoj. Na taj će se način, objasnio je, izgraditi do 90 ljudi. Rekao je i kako HV-ove MiG-ove ne bi nazvao muzejskim primjercima.

  • +7
MiG-21 iz sastava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

'Oni su služili Hrvatskoj vojsci, služe i danas. Naravno da imaju svoj rok trajanja i zato smo krenuli upravo u nabavku Rafalea', dodao je. Rekao je da će, s obzirom na prijelaz s MiG-ova na Rafale te činjenicu da su piloti i tehničari na obuci, 'jedan kratki period' hrvatsko nebo biti pokriveno u suradnji s partnerskim zemljama.

'U tom periodu moramo biti pokriveni, odnosno ići će se u suradnju s našim partnerskim zemljama. U ovom slučaju to su Italija i Mađarska, koje su nam ovdje najbliže. I naravno da se to događa sve u suradnji sa zapovjednikom na NATO-razini i na taj način upoznati smo svi što radimo kao NATO-članica, odnosno, hrvatsko nebo bit će pokriveno', naveo je Banožić napominjući kako je riječ o stanju pripravnosti koje Hrvatsku u ovom trenutku 'ne košta ništa'. Nije htio precizirati koliko će točno to razdoblje trajati.

Osvrćući se na donaciju helikoptera Ukrajini, Banožić je ponovio podršku toj zemlji izloženoj ruskoj agresiji ističući kako oni trebaju pomoć jer znamo 'kako je nama bilo za vrijeme Domovinskog rata'.

  • +6
Helikopteri Mi-8 koje je Hrvatska donirala Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Govoreći o subvencioniranom kreditu preko APN-a koji mu je odobren, Banožić je rekao da nije dobio odgovor Agencije te da dok mu ono ne stigne 'neće ni ući u taj dio'.

'Ono što moram odgovoriti kao suprug i kao otac je da, jednostavno - ako sam nekoga oštetio, ja ovo neću prihvatiti', poručio je.