VRDOLJAK S AMERIKANCIMA

'Imat ćemo važnu ulogu u smanjenju ovisnosti Europe o ruskom plinu'

10.03.2014 u 19:15

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada i MOL moraju riješiti sami problem Ine, poručio je danas Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a, nakon sastanka s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom

Hochstein je naglasio da dogovor oko Ine mora biti dobar za Hrvatsku, ali i širu regiju u kontekstu formiranja zajedničke regionalne energetske politike. Amerika vidi Hrvatsku kao bitan dio u rješavanju energetske sigurnosti Europe putem diverzifikacije izvora dobave plina i nafte.

'Složili smo se u tome da više ne postoji državna energetska politika, nego regionalna energetska politika koja garantira održivost ovog dijela Europe', rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je kako je u pripremi energetskih projekata Hrvatska dobila korisne savjete iz Washingtona, a najvažniji je projekt istraživanje i eksploatacija nafte i plina iz Jadrana.

'Mogu reći da smo dobro odradili taj posao. Već 5. travnja, nakon objave natječaja, bit ću u Houstonu na energetskoj konferenciji te ću prezentirati hrvatske potencijale', najavio je Vrdoljak.

Na novinarski upit je li Vlada i dalje spremna prihvatiti strateškog partnera iz Rusije za Inu, ministar je odgovorio kako to nije bila glavna tema susreta s američkom delegacijom i da to nije bitno za energetsku politiku regije.

'Hrvatska država vlasnik je cijele plinske infrastrukture i skladišta. I svi projekti koje sada razvijamo baziraju se na tome da se smanji ovisnost regije o energentima iz Rusije. Naša geopolitička pozicija daje nam za pravo da imamo bitnu ulogu u vođenju takve politike. Neovisno o pregovorima oko Ine između Vlade i MOL-a, Hrvatska mora postati dobavljač i isporučitelj energenata za ovaj dio Europe', rekao je Vrdoljak.

Zanimljivo je da je ovoga vikenda jedan američki portal objavio kako hrvatski ambasador Joško Paro predvodi inicijativu srednjoeuropskih država koje u Washingtonu lobiraju za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.