SVIJET U SEDAM DANA

Ima li Kim Jong-un uopće nasljednika?

03.09.2017 u 11:36

Bionic
Reading

Više od 900 mrtvih u Indiji, Bangladešu i Nepalu, pogođenima poplavama i odronima zemlje zbog podivljalih monsuna. Ljetna oluja Harvey najskuplja je prirodna katastrofa u američkoj povijesti. Je li supruga Kim Jong-una Ri Sol Ju rodila nasljednika dinastije Kim? U gradu karnevala, Riju, ubijen stoti policajac ove godine... O zanimljivostima iz svijeta proteklog tjedna čitajte u pregledu Davorke Grenac

Tek tu i tamo u medijima se ovoga ljeta provuče izvješće Međunarodnog crvenog križa o više od 900 mrtvih i 24 milijuna stanovnika Bangladeša, Indije i Nepala pogođenih masovnim poplavama i odronima zemlje tijekom monsuna.

Monsuni su ove sezone u Indiji najrazorniji u zadnjih nekoliko desetljeća, u Nepalu najgori u zadnjih 60 godina, u Bangladešu najžešći otkada ih pamti ta zemlja. U južnom dijelu Kine domove je napustilo 12 milijuna ljudi, u Mjanmaru su bujice odnijele pagode i 90 života, u Japanu je također evakuirano tisuću osoba. Južni je dio Azije pod vodom, u opasnosti je još 137 milijuna stanovnika.

  • +4
Monsunske poplave u Indiji Izvor: Reuters / Autor: SHAILESH ANDRADE

A ovogodišnja sezona monsuna još nije dosegla vrhunac. I neće biti najgora, jer stručnjaci predviđaju da će se poplave u ovom dijelu svijeta povećati za 20 posto u sljedeća tri desetljeća.

No zapadni svijet pozorno prati tragediju u teksaškom Houstonu i dijelu Louisiane koji su se našli na putu razarajućem Harveyju. Tropska oluja svih oluja odnijela je najmanje 31 život, više od 30.000 stanovnika ostalo je bez doma, a pomoć treba 450.000 građana.

Osiguravateljska kompanija William Blair & Co. računa da će Harvey biti među najskupljim olujama u povijesti SAD-a mjerenim s 25 milijardi dolara osiguranine. To je tek mali dio štete, jer AP navodi da je u stradalim područjima protiv prirodnih katastrofa osigurano tek svako šesto kućanstvo, za razliku od kataklizmičkog uragana Katrina u New Orleansu, kada je bila osigurana njih polovina.

Teško je oštećena rafinerija Exxon Mobila nedaleko od Houstona i još deset manjih u obalnom području Meksičkog zaljeva, zbog čega je skočila cijena benzina. Kada se sve zbroji, šteta bi se - prema procjeni medijske kompanije za prognoziranje vremena AccuWeather - mogla popeti do 190 milijardi dolara, jedan posto bruto nacionalnog proizvoda.

U taj kaos prošlog utorka sletio je predsjednik SAD-a sa suprugom. 'Volimo vas... Svi smo mi jedna američka obitelj', poručio je pokisloj gomili koja je upravo ostala bez krova nad glavom i obećao milijun dolara donacije iz vlastitog džepa. Ne zna se podrazumijevaju li se pod tu obitelj nepokretne starice staračkog doma koje sjede nemoćne do trbuha u vodi i prva dama koja nezainteresirano paradira s avijatičarskim sunčanim naočalama pod olovnim nebom i u potpeticama visokim do zuba. Avijatičarke i štikle su poruka o empatiji, a Trump ovaj put nije spominjao Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

  • +17
Posljedice uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Južna se Azija utapala u monsunima, a Sjeverna Koreja je 29. kolovoza lansirala još jedan projektil koji je prošao preko Japana i završio u Tihom oceanu, kao 'prvi korak' u planiranim vojnim operacijama na Pacifiku i uvod u 'ono što uključuje i Guam', poručuje Pjongjang. Kim Jong-un je time ispalio više projektila (18) nego njegov otac Kim Jong-il za vrijeme cijelog života (16), kao i djed Kim Il-sung (ukupno 15).

Koliko će ih ispaliti nasljednik Kim Jong-una, Kim IV? Ali ima li dinastija Kim uopće nasljednika? Budući da je u ovoj zemlji predsjedništvo očito nasljedno, pozorno se prati prinova u njegovoj obitelji, a on je skriva kao zmija noge. Budući da se velik dio prošle godine Kimova supruga Ri Sol Ju nije pojavljivala u javnosti, tajne službe Južne Koreje došle su do informacije da je u veljači rodila drugo dijete, ali spol prinove se ne zna.

Da postoji prvo dijete, potvrdila je američka košarkaška zvijezda Dennis Rodman u razgovoru za Guardian 2013., spominjući slatku malu Ju Ae. Šuška se također da vođa ima još jednu izvanbračnu kćer. Ali kćeri ne dolaze u obzir za nasljeđivanje predsjedničke fotelje. Da se Kimu rodio sin, nacija bi to već slavila, nagađaju zapadni izvori. Ovako...

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok Japanci u sjevernom dijelu zemlje očekuju sjevernokorejske projektile iznad glava, slušajući sirene za opasnost i upute kriznog stožera da se drže čvrstih zgrada, u trodnevni je posjet stigla Theresa May da im ponudi viski i luksuzni Aston Martin, piše The Economist. Japance treba uvjeriti da nema mjesta strahu zbog utjecaja Brexita na poslovne odnose po sistemu - sve je isto kao trgovinski sporazum EU-Japan, samo što nije.

Javna je tajna to da bi vlada i tvrtke bile sklonije situaciji u kojoj bi UK ostao unutar EU-a, što potvrđuje izjava zamjenika glavnog tajnika japanske vlade Yasutoshija Nishimura o tome kako je Brexit 'stvorio osjećaj krize među poslovnim subjektima', dok je premijer Shinzo Abe uoči dolaska visoke gošće uljudno izjavio za Reuters da će posjet britanske premijerke biti iskorišten za 'prenošenje japanskih stajališta'.

Prošlog tjedna u karnevalskom Rio de Janeiru sahranjen je stoti policajac ubijen ove godine. Ubojica je 39-godišnjeg Fabija Cavalcantea upucao dok je ovaj bio izvan dužnosti, na putu u posjet ocu. Veliki dio Rija u kojemu su samo godinu ranije održane Olimpijske igre sada kontroliraju krijumčari droge i druge kriminalne bande, a čak ni tisuće vojnika poslanih u pomoć policiji nisu smanjili broj žrtava među policajcima. Rio je za njih najopasniji grad u Brazilu, jer u njemu od 1990. policija svake godine bilježi više od stotinu žrtava, najčešće smaknutih izvan dužnosti. Računa se da će ova godina biti najkrvavija nakon 2006., kada su ubijena 153 policajaca.

S druge strane policiju optužuju za korupciju i prekomjerno korištenje sile, zbog čega tijekom policijskih operacija godišnje poginu stotine civila, što kriminalaca, što nedužnih građana zatečenih na krivom mjestu u unakrsnoj vatri, te Human Rights Watch izvještava da je od 2005. do 2015. ubijeno više od 8000 osoba, mahom mladih crne boje kože. 'Živimo u svijetu čudovišta', komentira ožalošćena sestra ubijenog policajca.

Zaboravite Meksiko! Sve što ste čuli o Meksiku i njegovim kartelima ne može stati uz bok Kini koja zadnja dva desetljeća vlada globalnim tržištem droge, tvrdi američki portal reason.com. Doduše, meksički karteli proizvode najveći dio metamfetamina namijenjenog američkom tržištu, ali sirovina za proizvodnju ove sintetičke droge dolazi iz Kine, jer je kupovina relativno sigurna, bezopasna i odvija se uobičajenim načinom trgovine. Sastojci za gotovo svaku sintetičku drogu ili lijek, legalni ili ilegalni, od steroida do tableta koje vam prepiše liječnik, vjerojatno dolaze iz Kine, ako ne iz Kine, a ono iz Indije, dok 97 posto krivotvorenih lijekova na američkom tržištu dolazi iz Kine, Indije, Hong Konga ili Singapura, napominje spomenuti portal.

Koliko je lako i jednostavno doći do, primjerice, fentanila - opioidnog analgetika sličnog heroinu, ali 40 do 50 puta potentnijeg, zbog čega ga zovu 'drogom za slonove', i najodgovornijeg za porast smrtnih slučajeva zbog predoziranja u SAD-u – ovih dana pokazala je američka TV-mreža MSNBC. Njen je suradnik Jacob Soboroff jednostavno naručio drogu putem kineske web stranice dostupne na internetu. I dobio je.

P.S. Što Kinezi uvoze iz Amerike? Patetičnu ljubav prema kućnim ljubimcima koja raste uz rast srednje klase s viškom juana. Euromonitor procjenjuje da Kinezi na psiće i mačkice godišnje potroše 2,6 milijardi dolara, skromno u odnosu na Amerikance, ali to je tek početak. U nekim dijelovima Kine pseće meso je cijenjen gurmanski oblizek, ali u drugim dijelovima psići i mačkice mogu se pohvaliti kraljevskim tretmanom, uključujući boravak u luksuznim hotelima za ljubimce u Pekingu i Šangaju, akupunkturu, pedikuru, masažu, wellness i otmjen sprovod.

Kroz nedavno otvoreni Centar za akupunkturu kućnih ljubimaca u Pekingu prošlo je 2000 pasa, mačaka i nekoliko kuna, a jedan je vlasnik za tretmane pudla u devet mjeseci potrošio 13.618 dolara, izvještava Reuters. Umjesto klasičnog ukopa, trenutno je in kremiranje kineskih Maza i Lunja, izvještava Večernji list iz Shanxija, a pekinški Tihi dom za kućne ljubimce nudi svečani sprovod, uključujući za mace lijes od ružičaste svile, čipke i šljokica.

'Kinezi se prema ljubimcima sve više odnose kao prema svojoj djeci. Po tome smo sve bliži zapadnjacima', kaže vlasnik hotela za životinje SmellMe, po naški Njušni me.