NUKLEARNA PRIJETNJA

[VIDEO] Pogledajte lansiranje rakete kojim je Kim proslavio rođenje trećeg djeteta

31.08.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Na internetu se u srijedu navečer pojavila snimka ovotjednog lansiranja sjevernokorejske rakete srednjeg dometa Hwasong-12 koja je proletjela iznad japanskog teritorija

Podsjetimo, raketa Hwasong-12 lansirana je u utorak iz regije Sunan u blizini glavnog grada Pjongjanga te se nakon lansiranja raspala u tri dijela i pala u Japansko more 1180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Pojedini izvori tvrde kako je sjevernokorejski diktator Kim Jong Un zatražio dodatno lansiranje raketa u Tihi ocean, dok upućeniji ističu kako je ispaljivanjem balističke rakete čelnik te najizoliranije države na svijetu želio proslaviti nedavno rođenje trećeg djeteta.

Raketa Hwasong-12 pogonjena je tekućim gorivom, ima domet od 4.800 kilometara i prilikom leta doseže visinu od otprilike 750 kilometara, dok je brzina sedam puta veća od brzine zvuka.

Lansiranje sjevernokorejske rakete Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC Ukrajina

Nakon lasniranja rakete japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se kako će napraviti veći pritisak na Sjevernu Koreju.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv Sjeverne Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u srpnju.