ESTONSKA PODRŠKA

Ilves: Hrvatska ključna za NATO i EU

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 14:20
  • Objavljeno 17.03.2009 u 14:16
Toomas Hendrik Ilves i Stjepan Mesić

Toomas Hendrik Ilves i Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Ne može biti sigurne Europe bez Hrvatske u NATO-u, a Europska unija se ne može smatrati političkom cjelinom ako u nju ne uđe Hrvatska, izjavio je u utorak u Zagrebu estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves nakon razgovora sa svojim domaćinom predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Ilves do 18. ožujka boravi u službenom uzvratnom posjetu Hrvatskoj.

"Europa ne može biti sigurna bez Hrvatske u NATO-u, a EU se ne može smatrati političkom cjelinom ako u nju ne uđe Hrvatska", rekao je Ilves u izjavi novinarima.

Kako je istaknuo, to nisu isprazne riječi, već Estonija uistinu smatra da bi "Hrvatska trebala biti i u NATO-u i Europskoj uniji".

Po njegovim riječima Hrvatska je apsolutno ključna za te dvije asocijacije.

"Jedva čekamo podizanje hrvatske zastave u NATO-u i da možemo nastaviti zatvaranje pregovaračkih poglavlja", rekao je Ilves.

Predsjednik Mesić, koji je sa sugovornikom razgovarao o stanju na jugoistoku Europe i zaprekama Hrvatskoj na putu u EU, poručio je da pred dvjema zemljama nov izazov - "graditi zajedničku atlantsku i europsku budućnost".

Bilateralni odnosi dviju zemalja ocijenjeni su jako dobrim, s još prostora, kako je rekao Mesić, za gospodarsku i kulturnu suradnju. Najavio je da bi Estonija, s bogatim glazbenim baroknim naslijeđem, mogla biti partner Varaždinskih baroknih večeri.

Osim Zagreba, estonski će predsjednik posjetiti upravo Varaždin.

Na novinarski upit koliko Estonija osjeća gospodarsku krizu koja je zahvatila cijela svijet, Ilves je odgovorio da stanje nije tako loše jer je njegova zemlja "tijekom dobrih godina stavila na stranu 10 posto BDP-a u pričuvu".

"Nikomu ništa ne dugujemo. Javnog duga nema, no pogođen je privatni sektor", rekao je Ilves. Vlada je, dodao je, dva puta "rezala" proračun, prvi put 10 i drugi put osam posto.

Cilj im je, objasnio je, radi priključenja eurozoni i ispunjavanju kriterija iz Maastrichta, održati javni deficit ispod tri posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi