slučaj nasmrt pretučene djevojčice

Šef komore socijalnih radnika: Određene inicijative i grupe ljudi vrše linč na socijalne radnike

05.04.2021 u 18:52

Bionic
Reading

'Socijalna radnica je na bolovanju i mi ćemo pronaći način kako da obavimo razgovor s njom. Stručni nadzor provode dvije vrlo iskusne kolegice koje imaju više od 20 godina iskustva u centrima za socijalnu skrb', kaže Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika o tragičnom slučaju iz Nove Gradiške napominjući kako Komora radi sukladno pravilniku koji je odobren od strane Ministarstva

Ilijaš ističe kako godinama upozoravaju i pokušavaju svim ministrima sugerirati izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

'Ako si netko želi dati truda i gledati koliko smo mi u e-savjetovanju nudili prijedloga, vrlo malo tih prijedloga je usvojeno. Činjenica je da mi imamo previše javnih ovlasti, u jednom centru za socijalnu skrb je njih oko 150. Za jednog socijalnog radnika propisano je da radi sa 66 obitelji, a prosjek je oko 200 obitelji u tretmanu', kazao je Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika gostujući u Dnevniku N1 Televizije.

Napominje kako su socijalni radnici u kontaktu s ljudima.

'Ako se ispostavi da mi radimo 24 sata, onda trebamo razgovarati i vidjeti po kojim bi mi to kriterijima radili 24 sata', dodao je.

Ne misli da je generalni stav da je djetetu najbolje kod bioloških roditelja.

'Ono što mi moramo raditi i radimo – mi radimo u najboljem interesu djeteta. Nas obvezuje konvencija o pravima djeteta. Dijete treba imati dobro i kvalitetno djetinjstvo”, rekao je Ilijaš.

Osvrnuo se i na inicijative koje zazivaju otkaze ili oduzimanje licenci socijalnim radnicima.

'Kad razgovaramo o određenim inicijativama i grupama ljudi, vrši se linč na socijalne radnike. U inicijativama nisu osobe koje su stručne kvalificirane i koje su radile u socijalnoj skrbi, ali zazivaju određene javne linčeve za koje mislim da neće pridonijeti boljem radu socijalnih radnika', poručio je Antun Ilijaš.