KATASTROFALNI PODACI

Čak 78 posto radnika u sustavu socijalne skrbi doživjelo je neki oblik nasilja

10.07.2019 u 10:37

Bionic
Reading

Slučaj ubojstva socijalne radnice i ranjavanja njenog kolege, koji se dogodio u utorak, ponovno je otvorio pitanje uvjeta u kojima djelatnici ovog sektora rade

Socijalni radnici često su suočeni s prijetnjama, no je li trebalo do ovoga u Đakovu doći?

'Socijalni radnici su onoliko uspješni koliko imaju podršku drugih sastavnica u društvu, a tu ću uključiti i medije. Bilo je puno onih koji su morali puno ranije djelovati da ne dođe do ovoga. Ovaj počinitelj stravičnog zločina je bolesna osoba, međutim imamo dojam da je osoba koja mu je najviše pomagala, a koja je ubijena, ona mu je zapravo bila svakodnevni i terapeut i savjetodavac. One strahove koje je imao po noći, ona ga je svaki puta uspjela umiriti. Ovoga puta nije. Je li samo sustav socijalne skrbi mogao riješiti ovako složenu problematiku. Voljela bih kada imamo ove teme, voljela bih da to malo proširimo. Imamo i predškolstvo, pedijatriju, imamo liječnike primarne zaštite, imate psihijatre', istaknula je sinoć ministrica Nada Murganić.

Kako javlja HRT, u emisiji 'Studio 4' o problematici rada socijalnih radnika govorili su Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika i Martina Podobnik, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika.

Podobnik je rekla kako je danas teže nego ikada prije biti socijalni radnik zato što su socijalni radnici izloženi javnom linču, gdje korisnici i promatrači bez ustezanja komentiraju rad socijalnih radnika na uvredljiv i ponižavajući način. Ilijaš se nadovezao i rekao kako je socijalnim radnicima izuzetno teško raditi pod pritiscima tako da su krivi za sve loše što se događa. 'Kolege doživljavaju prijetnje i to su im prepreke u njihovom radu. Danas u 12.00 sati bit će organizirano paljenje svijeća ispred našeg nadležnog ministarstva što je želja da budemo vidljivi zato što smo zabrinuti za sebe', rekao je i dodao kako rade danonoćno i na usluzi su ranjivoj skupini ljudi i žele ukazati na svoj problem.

'Uvjeti u kojima radimo su neodrživi i smatram da se politika o ovoj temi mora jasno odrediti te da se sustavno treba promijeniti rješavanje problematike u sustavu socijalne skrbi, rekao je Ilijaš.

Čak 78 posto djelatnika u sustavu socijalne skrbi ili članova njihovih obitelji, doživjeli su neki oblik nasilja kako fizičkog tako i verbalnog, naglasio je Ilijaš.

  • +31
Ubojstvo u Đakovu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX