PRIJETNJE SVJEDOCIMA

Idući tjedan o Polančecovu povratku u Remetinec

07.04.2011 u 16:01

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ispitat će u ponedjeljak četiri svjedoka kako bi odlučilo o zahtjevu USKOK-a da se bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec ponovno zatvori zbog navodnog utjecaja na svjedoke u slučaju Podravka.

Zahtjev da se Polančeca vrati u istražni zatvoru u Remetincu, iz kojega je nakon 115 dana pušten u srpnju prošle godine, USKOK je zatražio zbog navodnih pritisaka na svjedoke tužiteljstva u aferi Spice - šefa Podravkine podružnice u Turskoj Zdravka Dimača i predsjednika uprave Podravke Miroslava Vitkovića.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na neslužbene izvore Polančec je Vitkoviću kazao da se pazi jer da će angažirati privatnog detektiva koji će slijediti svaki njegov korak, dok je Dimaču rekao da će ga srediti kada se pojavi na suđenju. 'Govno jesi, govno si i bio. Sada idi i svima to reci', kazao je, izvijestio je Večernji list, Polančec Dimaču.

Nakon toga su doista dvojica Podravkinih menadžera svoja neugodna iskustva prijavili USKOK-u, a oni su zaključili da je riječ o nezakonitom utjecaju na svjedoke i od Županijskog suda zatražili da se Polančeca ponovno vrati u Remetinec.

Odluka se očekivala na današnjoj sjednici izvanraspravnog vijeća na koju je Polančec došao u pratnji odvjetnika Ante Nobila, ali nije donesena jer je USKOK predložio ispitivanje četiri svjedoka, kazao je Nobilo izlazeći sa suda na Zrinjevcu. Polančec je ponovio da na nikoga nije utjecao te da je sve što se tiče ovog slučaja objasnio na ročištu.

'Ne bih više ništa govorio jer se svaka rečenica može krivo protumačiti', kazao je Polančec novinarima, dodajući da je zbog cijelog slučaja pod velikim pritiskom.
Polančecovo vraćanje iza rešetaka USKOK je zatražio uoči pripremnog ročišta u 'aferi Spice' u kojoj se bivši potpredsjednik vlade, bivši čelnici Podravke i njihovi poslovni partneri terete da su koprivničku prehrambenu industriju oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Pripremno ročište nakon kojega bi se, među ostalim, trebao odrediti datum suđenja te popis svjedoka koji će se ispitati, nastavit će se 2. svibnja kada bi se obrana trebala očitovati o dokaznim prijedlozima USKOK-a.

Suprotno USKOK-u koji smatra da su se optuženici u aferi Spice udružili kako bi oštetili Podravku, obrana tvrdi da oni nisu krivi te da su jednu od najvećih hrvatskih prehrambenih tvrtki štitili od 'neprijateljskog preuzimanja'.