DAVID CAWTHORNE HAINES

Iduća potencijalna žrtva džihadista ima obitelj u Hrvatskoj

03.09.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Britanac David Cawthorne Haines, kojeg su džihadisti Islamske države prikazali kao potencijalnu treću žrtvu u videosnimci pogubljenja američkog novinara Stevena Sotloffa, prije otmice u Siriji godinama je živio u Hrvatskoj, u kojoj je zasnovao i obitelj. U ovom kontekstu o Hainesu već izvještavaju i strani mediji

Snimka pogubljenja završava prikazom džihadista koji stoji pokraj Davida Hainesa, kao iduće osobe koju će pogubiti ISIL.

Hainesov profil na LinkedInu otkriva da je pohađao srednju školu Perth Academy u Škotskoj, a danas je direktor talijansko-hrvatske tvrtke Astraea. Prethodno je radio za tvrtku Military Sales & Service, mirovne snage u Južnom Sudanu te kao šef misije humanitarne organizacije za izbjeglice Handicap International u Libiji. Desetak godina bio je angažiran i u vojsci - ne precizira se kojoj - u kojoj je bio na 'raznim pozicijama u područjima sigurnosti i procjene rizika u više zemalja'.

Kao mjesto prebivališta Haines je naveo Hrvatsku. Prema saznanjima tportala, radio je kao šef područnih ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu. Pod mandatom Europske komisije ova je neprofitna organizacija u Hrvatskoj provodila Program obnove za povratak Europske unije, što je obuhvaćalo obnovu stambenih jedinica i infrastrukture, razminiranje te poticanje gospodarskog razvoja.

Njegovi bivši kolege, koji žele ostati anonimni, kažu da je bio veoma predan svom poslu, toliko da je iz Britanije samoinicijativno slao kamione humanitarne pomoći za djecu u Kninu. Spominjali su ga i hrvatski mediji, pa je tako Slobodna Dalmacija 2003. izvijestila o obnovi Vatrogasnog doma u Kninu zahvaljujući donaciji ASB-a. Tadašnji kninski gradonačelnik Vinko Marić izvijestio je da ASB također financira uređenje stare tržnice, a njihovim sredstvima obnovljena je i vodosprema na brdu Sv. Spas u Kninu. Haines je tada istaknuo da ASB na kninskom području ima odličnu suradnju s lokalnim vlastima.

Tiffany Easthom, direktorica mirovne organizacije Nonviolent Peaceforce u Južnom Sudanu, potvrdila je da je Haines radio za njih 2012. Kada je čula strašnu vijest o svom bivšem djelatniku, pozlilo joj je, izjavila je za Daily News.

'Nitko ne zaslužuje takvo što. Nadali smo se da će ga osloboditi, a situacija se ne čini veoma pozitivnom. Zbilja je mučno', rekla je Easthom. Njezine izjave prenosi i američki NBC. 'Bio je veoma brižan i imao je dobar smisao za humor', rekla je, dodajući da je bio itekako upoznat s nesigurnim lokacijama.

'Bio je vrijedan radnik. Nakon što je odustao od vojnih angažmana odlučio je dati svoj doprinos radeći za NGO-e', rekla je Easthom, dodajući da je bio dorastao izazovu, spreman spavati u šatorima i po džunglama graditi privremena naselja za mirotvorce i humanitarce.

Nakon šestomjesečnog rada u Južnom Sudanu za Nonviolent Peaceforce Haines se početkom 2013. prebacio u Siriju, u kojoj je uskoro otet zajedno s kolegom koji je prije dva mjeseca pušten na slobodu. Easthom se stoga nadala da će i Haines biti oslobođen. Potvrdila je da se istraga provela veoma tiho zbog pregovora i sigurnosnih rizika.

Zajedno sa suprugom, Haines je direktor tvrtke Astraea registrirane u Sisku. Astraea je dobavljač kuhinjske opreme za ugostiteljstvo, a račun joj je već dulje vrijeme blokiran. U 2012. imala je prihod od milijun i pol kuna.

Dok svjetski čelnici u srijedu izražavaju zgražanje smaknućem američkog novinara Stevena Sotloffa, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame kazao je da je SAD uložio značajne napore u pokušaje da ga oslobodi. Britanski premijer David Cameron poručuje da je pogubljenje 'barbarsko i vrijedno prijezira' te najavljuje da će sa suradnicima hitno 'razmotriti zadnje događaje'. Ostaje međutim nepoznato kakva su nastojanja Velike Britanije da oslobodi svog državljanina Hainesa.

Više informacija o Davidu Hainesu zatražili smo i u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, a ono zasad nema komentara. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da ništa ne mogu komentirati iz sigurnosnih razloga.