AKADEMSKA ZAJEDNICA OSIJEK

'Ideju o zastavama Novoselić je ukrao od nas'

30.01.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Direktor osječkog Vodovoda Ljubomir Novoselić danas je izjavio da ne odustaje od kupnje 30 tisuća hrvatskih zastava za nagrađivanje korisnika ove gradske tvrtke, koji su protekle godine redovno podmirivali račune za vodu. Na javni natječaj već se odazvalo 15 zainteresiranih tvrtki. Za ovu akciju tvrtka namjerava potrošiti oko 600 tisuća kuna, plus PDV, ukupno 750 tisuća kuna. Novoselić ne pristaje ni na usporedbu s drugim mogućnostima trošenja ovog novca. Na noge se podigla i udruga Akademska zajednica Osijek koja tvrdi da su Bubalo i Novoselić tu ideju ukrali od nje

Udruga Akademska zajednica Osijek u kolovozu 2011. godine, potaknuta slabim brojem istaknutih zastava na pročeljima kuća i zgrada u gradu Osijeku za državne praznike i obljetnice kojima slavimo našu hrvatsku povijest, odlučila je napraviti anketu s ciljem da analiziraju što je razlog tome.

Nakon provedene ankete, javnost je bila upoznata sa svim podacima na održanoj press konferenciji. Udruga je u devetom mjesecu 2011. godine uputila inicijativu sljedećim tijelima: Gradskom vijeću, gradonačelniku, županu te tvrtki Zavod za stanovanje Osijek za doniranje svim kućanstvima, koja to zatraže, hrvatske državne zastave, uz obavezu čuvanja i isticanja iste.

'Smatrali smo da bi se realizaciji ove inicijative trebala pridružiti i gradska tvrtka Zavod za stanovanje koja vodi brigu i nadzire stambene zgrade u gradu Osijeku te bi iz toga razloga mogla potaknuti planiranje sredstava potrebnih za nabavku hrvatskih državnih zastava, također i sufinancirati navedeni projekt', stoji u priopćenju Udruge.

'Gospodine Novoseliću, pitanje za vas: Jesu li oni koji nemaju novaca ili nisu redovni platiše vode manje Hrvati od onih koji imaju novaca? Jedina vaša ideja je da udarite pljusku svim ljudima koji nisu u mogućnosti redovno podmirivati svoje račune. Za razliku od vaše, naša je domoljubnog karaktera da se građanima koji to zatraže dodijeli sveti hrvatski barjak', poručuju iz udruge.

Novcem za zastave Osijek može pozlatiti Azil ili pomoći obrtnicima

Grad Osijek u ovogodišnjem proračunu za Osječko ljeto kulture, glavnu kulturno-umjetničku manifestaciju, rezervirao je 650 tisuća kuna, za gradski koncertni ciklus 50 tisuća, a za obnovu spomenika 470 tisuća kuna. Škole na području grada dobivaju pojedinačno oko pola milijuna, uglavnom manje od troška za zastave.

'Takve usporedbe uvijek se mogu praviti, ali to nije primjereno. Želimo nagraditi ljude koji su redovno plaćali račune, a za to smo novac osigurali iz posla prodaje jedne radne jedinice', rekao je Novoselić tportalu.

Na ideju je, prema njegovim riječima, došla tročlana ekipa sastavljena od gradonačelnika Krešimira Bubala, direktora i jednog člana uprave. Zastave bi već za tri tjedna trebale biti u Vodovodu.

U međuvremenu, pomoć bi dobro došla osječkim obrtnicima, kojih je prema podacima osječke Obrtničke komore preostalo još oko 1700, s tim da im se broj svake godine od 2006. smanjuje za nekoliko desetaka. Za njihove subvencije Grad Osijek u proračunu ove godine izdvojio je 107 tisuća kuna, uz 80 tisuća za poljoprivrednike.

'Ne mogu biti objektivna, a subjektivna ne smijem. Međutim, sigurno je da bi nam ovako velika narudžba mnogo značila', kaže Antonija Ranogajec, vlasnica jedinog osječkog medičarskog, tradicijsko-umjetničkog obrta uvrštenog na listu svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a. Ranogajec proizvodi licitarska srca, tradiciju sjeverne Hrvatske, uz koju to još rade tri radionice u našoj zemlji.

'Odustali smo od potpora gradske vlasti, jer su nas uglavnom odbijali', razočarano kaže Ranogajec, koja je svoj rad imala prilike pokazati na izložbi UNESCO-a u Parizu.

Informacijom smo zatekli i Ivanu Crnoju, predsjednicu udruge Pobjede, koja kaže da bi njihov azil na napuštene životinje ovim novcem mogao posve obnoviti boksove za pse i dvorišta. 'Azil bi bio kao nov i napravili bismo mjesta za još 50 pasa. To bi bio puno veći poklon građanima', objasnila je Crnoja.

Za udrugu Pobjede u gradskom proračunu ove, kao i proteklih godina, našlo se tek 110 tisuća kuna.

Inače, Vodovod je za 2011. godinu ostvario dobit od 341 tisuću kuna, kojima će platiti gubitak iz pretprošle godine.