ukupno 79

I u Zagorju 'drive-in' dijagnostika na koronavirus

06.04.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorska županija u ponedjeljak ima jedan novi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom te ih je ukupno 81, u zabočkoj bolnici trenutačno je 11 pacijenata i njihovo je stanje stabilno, a u Zaboku je proradila i 'drive-in' dijagnostika, rečeno je na konferenciji za novinare u Krapini

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je da posljednji slučaj s područja općine Petrovsko te je ukupno 79 zaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije te po jedna iz Zagreba i Opatije. Testirano je 385 uzoraka.

Novozaraženi uglavnom bliski kontakti prije zaraženih

'Do jučer do 22 sata evidentirano je 11 dojava kršenja mjera samoizolacije, a utvrđeno je da su tri osobe kršile te mjere. S jučerašnjim danom bila je 21 osoba koja se kretala bez propusnica', dodao je Ferek Jambrek.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina podsjetio je da su prije dva tjedna imali izgred u jedinici intenzivnog liječenja s pacijenticom koja je bila pozitivna, što nisu znali.

'U subotu i nedjelju su testirani svi djelatnici koji su bili u kontaktu i svi su negativni. Vraćaju se na posao i intenzivna njega će prodisati punim plućima, rekao je Vančina.

U zabočkoj Općoj bolnici trenutačno je 11 pacijenata s koronavirusom i njihovo je stanje stabilno. Ravnatelj je rekao da je proradilo 'drive-in' uzimanje uzoraka.

U petak je bio zabilježen prvi slučaj zaraze medicinske sestre, djelatnice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama. Ravnatelj Davor Gredičak potvrdio je jedan pozitivan nalaz među testiranim osobljem.

'U izolaciju je stavljeno 17 sestara i dva doktora. U međuvremenu su napravljena testiranja dva doktora, osam sestara i dvije osobe koje pripadaju pomoćnom osoblju. Svega jedna od tih sestara, koja je bila u neposrednom kontaktu sa zaraženom, je pozitivna', rekao je Gredičak i dodao da je zbog visoke temperature testirana i jedna pacijentica, a nalaz je negativan.

Epidemiolog Ivan Lipovac istaknuo je da su novozaraženi uglavnom bliski kontakti prije zaraženih.

'Sada će početi dolaziti ljudi za uskrsne blagdane iz Europske unije i morat će ići u samoizolaciju kao i svi drugi. Bit će evidentirani ili kod nas ili kod liječnika obiteljske medicine ako imaju osiguranje, i oni se prate sve dok su u Hrvatskoj', objasnio je Lipovac.

Očuvanje radnih mjesta; rebalans proračuna

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar komentirao je gospodarske pokazatelje, ističući da imaju 2504 nezaposlene osobe, 261 više nego krajem veljače, te da su 1172 poduzetnika podnijela zahtjev za dobivanje potpore Vlade za minimalnu plaću za 5101 radnika.

'Možemo reći da su se zagorski obrtnici, poduzetnici i gospodarstvenici odlučili za očuvanje radnih mjesta i nastavak proizvodnje ili pripremu za nastavak svojeg posla nakon što prođe koronavirus', rekao je Kolar te najavio rebalans županijskog proračuna za mjesec dana, kada će biti poznato hoće li biti kompenzacijskih mjera zbog gubitka poreza na dohodak.

Župan je podsjetio i na potres koji je prouzročio oko 80 milijuna kuna štete na području Donje Stubice i općina Gornje Stubice i Marije Bistrice, a više od 30 obitelji moralo je potražiti drugi smještaj jer im kuće nisu sigurne za stanovanje. Županija je kao prvu pomoć izdvojila 150 tisuća kuna za te tri jedinice lokalne samouprave.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Srednje škole u Krapini Ivica Rozijan predao je 60 zaštitnih vizira ravnateljici Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nadi Dogan.