RASPRAVA O IDEJI PREDSJEDNICE RH

I služenje vojnog roka treba na referendum?!

31.03.2015 u 08:00

Bionic
Reading

U predsjedničkoj kampanji otvorilo se pitanje ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka. Prije sedam godina je ukinut uz obrazloženje da nam je dovoljna profesionalna moderna vojska. Treba li nam obvezni vojni rok, koliko bi nas koštao i utječe li on na ekonomske slobode kao što ističe kanadski Fraser Institut - pitanja su kojima se bavila emisija Otvoreno

General zbora Pavao Miljavac smatra kako bi se o pitanju o obveznom vojnom roku trebalo odlučivati na referendumu. Osobno smatra da bi svaka država, radi iznenadnih situacija, trebala imati tromjesečni vojni rok. S tim se složio i brigadir Zoran Piličić iz Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost HDZ-a. Vojni analitičar Igor Tabak kazao je kako nije bilo nikakvih podataka o isplativosti 'zamrzavanju obveze vojnog roka, a tako je i sada kad se govori o njegovom ponovnom uvođenju'. 'Hrvatska se ne može oko toga dogovoriti', zaključio je.

Vojni rok je ukinut prije sedam godina, jer nije bio isplativ, a ulaskom Hrvatske u NATO za njim više nije bilo pretjerane potrebe, kazao je bivši ministar obrane Jozo Radoš. Smatra kako je vojna obuka o tri mjeseca - prekratka. Dodao je kako je praksa u EU-u - njezino ukidanje. Kazao je i kako su se proračuni za vojsku godinama smanjivali, ali da je sada preporuka NATO-a njihova stabilizacija.

Piličić: Josipović i Mesić nisu imali emociju za oružane snage

'Veterani i borci Domovinskog rata danas su zanemareni, očito netko u vojsci želi poslušnike', kazao je Piličić. Kulminacija maćehinskog odnosa prema oružanim snagama je odlazak pilota iz Hrvatske. Rezultat je to velikog obavještajnog propusta i nedostatka komunikacije između sigurnosnih službi, rekao je Miljavac. Piličić je dodao i kako 'predsjednici Josipović i Mesić nisu imali emociju za naše oružane snage'.

Slaganje vreća i čišćenje snijega - vojska nije Civilna zaštita

'Naša profesionalna vojska treba se obučavati za nove izazove i novu tehnologiju, a u Hrvatskoj je svedena na slaganje vreća u poplavom pogođenim područjima', kazao je Tabak. Dodao je kako je plaća profesionalnih vojnika u odnosu na plaće ostalih sigurnosnih djelatnika u Hrvatskoj - naprosto smiješna. Piličić je nastavio kako je 'takvo tretiranje oružanih snaga - najskuplja varijanta'. 'Naši vojnici nisu druga liga, a ministar sustavno smanjuje proračun. Naši vojnici u Afganistanu, ponos su Hrvatske i razlog ulaska naše zemlje u NATO i EU', kazao je Piličić.


Ministar obrane Ante Kotromanović kaže da o povratku služenja vojnog roka predsjednica s njim još nije razgovarala te da to nije predviđeno u dugoročnom planu oružanih snaga. No o tome razmišljaju u HDZ-u, a Tomislav Karamarko je predsjedničinu ideju pozdravio. Rekao je da mu je ta ideja bliska jer smatra da Hrvatska uz profesionalnu vojsku mora imati i ljude spremne i obučene da u svakom trenutku brane domovinu.

'Sigurnosna situacija se komplicira, mislim da o nečemu takvom moramo razmišljati. Naravno, sve ćemo prepustiti stručnjacima i stratezima, u konačnici mi smo dio NATO-saveza te ovisi i što će naši partneri reći', zaključio je Karamarko.

Pavle Kalinić smatra kako vojni rok nije trebalo ni ukidati, a da je hrvatski 'vojni maksimum - slaganje vreća'.