posljednji dan sjednice

Raspištoljeni Bernardić: 'Potičete isplatu minimalca, dajete bogatima, uzimate bolesnoj djeci!'

15.12.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Na samom početku posljednjeg dana 6. saborske sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je da je u kvaru elektronski sustav glasovanja te će za njegov popravak trebati 40 minuta, a možda i sat vremena. Oko 11 sati, nakon posljednje stanke, Jandroković je sjednicu nastavio uz poruku: Čovjek je pobijedio tehnologiju; sustav radi

Zastupnica Bruna Esih (Nezavisni za Hrvatsku) stanku je tražila da bi govorila o cenzuri na Facebooku, HDZ zbog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a HNS zbog energetske i toplinske opskrbe Osijeka. MOST i SDP tražili su stanku zbog aktualne političke situacije, a Goran Aleksić iz Kluba Živog zida i SNAGA-e zbog slučaja švicarskog franka i kako je taj problem riješen u Grčkoj.

Bruna Esih pozvala je premijera Andreja Plenkovića i vladu  da 'osiguraju da društvene mreže i internetske platforme poštuju hrvatske zakone i Ustav koji svakome jamče slobodu izražavanja te da se prekine zabrinjavajuće cenzuriranje nad građanima', kao i da saborski Odbor za informiranje održi tematsku sjednicu na temu Facebookove cenzure i cenzure. Podsjetimo, Facebook je, između ostalih, blokirao i stranicu portala Narod.hr.

'Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli i haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja', zaključila je Esih.

>>> Esih poziva da se prekine zabrinjavajuće cenzuriranje nad građanima

Sjednicu s galerije prate članovi Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice, a zastupnik Marko Vučetić (Most) objasnio je da su oni došli u Sabor u dramatičnom trenutku.

'Čovjeka se pokušava otrgnuti od njegove duhovnosti i kulture. Počeo je skandalozan proces u Crnoj Gori, da se obilježavanje Kola sv. Tripuna, svečanosti i Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice otrgne od pripadajućeg Kola sv. Tripuna i hrvatske tradicije. Crna Gora je otpočela s procesom uvrštavanja Bokeljske mornarice na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine na način da se negira hrvatski začetak i bitni hrvatski identitet Bokeljske mornarice i Kola sv. Tripuna.

'Dramatičan trenutak za hrvatsku i svjetsku kulturu'

  • +30
Sabor glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda završava rad u 2017. godini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ovo je za Hrvatski sabor, za hrvatsku kulturu, univerzalnu kulturu i istinu dramatičan trenutak preko kojega mi ne smijemo prijeći. Obavezuje sve izabrane zastupnike ovog saziva Sabora da se otrgnemo tim pokušajima kojima se uvodi diskontinuitet i pokušava negirati da je u Boki od 809. godine započelo nešto hrvatsko, kulturno, univerzalno i svjetsko. Danas nam prijeti opasnost da to nestane', kazao je Vučetić.

Željko Jovanović (SDP) upozorio je na nefunkcioniranje sustava zdravstva, posebno na probleme fonda skupih lijekova. 'Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo na zdravlje', podsjetio je Jovanović, ustvrdivši da HDZ ne ispunjava svoja predizborna obećanja u području zdravstva.

'Ministar Milan Kujundžić nije ispunio niti jedno svoje obećanje, a posebno je tragično i tužno kako se odnosio prema roditeljima oboljele djece', poručio je Jovanović, nabrojivši potom niz zakona i pravilnika koje je dosad trebalo usvojiti, ali je ministar to propustio provesti.

'Pod hitno, odmah na početku idućeg zasjedanja, moramo dobiti paket zdravstvenih zakona kako bi se riješilo da hrvatski građani imaju dostupne skupe lijekove, ali ne kako tko poželi, nego temeljem modernih smjernica, algoritma liječenja, multidisciplinarnog pristupa, implementacije registra bolesti, sustavnog mjerenja kliničkih ishoda, prikupljanja analize dokaza - što sve u Ministarstvu zdravstva nemamo', kazao je Jovanović.

Braneći amandman SDP-a na konačni prijedlog zakona o izmjeni zakona o minimalnoj plaći, šef socijaldemokrata Davor Bernardić napomenuo je da u zakonu nigdje nema iznosa minimalne plaće.

  • +9
Sabor raspravlja o radu Hrvatske radiotelevizije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Toga u zakonu uopće nema! Vaš zakon nagrađuje one koji su isplaćivali minimalac, kažnjava one koji su predlagali veće plaće, želi potaknuti rad na crno i uvoz jeftine radne snage. Osigurat će to da će za minimalac iduće godine raditi veći broj ljudi nego u ovoj godini. Uzimate iz zdravstvenog sustava, dugovi su eksplodirali na preko 8 milijardi kuna, umirovljenici mjesecima čekaju na pregled jer su i liste čekanja tri puta eksplodirale u godinu dana vašeg mandata. Najgore je to što uzimate i onoj djeci koja bi se trebala liječiti skupim lijekovima. Ovo je još jedna vaša mjera otimanja siromašnima da bi dali bogatima', ustvrdio je Bernardić.

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor će zaključiti aktualnu sjednicu i redovno jesensko zasjedanje, a saborska stanka traje do 15. siječnja.

Na sjednici započetoj početkom studenoga, zastupnici su odradili opsežan dnevni red, raspravili brojne zakone i odluke. Potvrdilo se da Vlada premijera Andreja Plenkovića uživa povjerenje Sabora, kao i ministrica demografije Nada Murganić.

Sabor je izabrao novu pravobraniteljicu za djecu Helncu Pirnat Dragičević, donio Državni proračun za iduću godinu. Donio je i novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse, 'lex. šerif', te novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak će, po završetku plenarne sjednice, upriličiti prigodni domjenak za sve zastupnike, djelatnike saborske Stručne službe i novinare akreditirane u Saboru.