NEKOOPERATIVNI MILINOVIĆ

I pedijatri se bune protiv reforme zdravstva

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2009 15:28
  • Objavljeno 08.01.2009 u 15:28
milinović reiner

milinović reiner

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Po uzoru na liječnike obiteljske medicine, na stručno udruživanje i zajednički nastup prema Ministarstvu zdravstva spremni su i pedijatri, potvrdila je predstavnica pedijatara u Povjerenstvu za primarnu zdravstvenu zaštitu dr. Mirjana Kolarek-Karakaš

'Skloni smo udruživanju i na razini cijele primarne zaštite jer želimo da se i nas pita kada se donose odluke važne za organizaciju naše službe. Kada to nije tako kod kolega se javlja revolt, a smatramo da kao praktičari najbolje znamo što treba nama i našim pacijentima' izjavila je za Hinu dr. Kolarek-Karakaš, ujedno i predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog društva preventivne i socijalne pedijatrije.

Ističe kako su u stvaranju prijedloga reforme pedijatri bili vrlo malo kontaktirani i uvažavani, a prijedlozi koje je uputila kao predstavnica pedijatara i članica radne skupine za izradu nacrta prijedloga ugovaranja pri Ministarstvu nisu imali gotovo nikakvog odjeka ni učinka.

'Tražili smo i prijem kod ministra, ali nismo naišli na otvorena vrata. Mi smo za dijalog, razmjenu mišljenja, i prije svega za uvažavanje struke. Bez suradnje pedijatara i Ministarstva zdravstva nije moguće unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite djece', ističe dr. Kolarek-Karakaš.

Pedijatri, koji skrbe o 83 posto dječje populacije na razini primarne zdravstvene zaštite, nezadovoljni su prijedlogom reforme zdravstva, jer ona ne zadire u strukturalne promjene i ne rješava probleme manjka pedijatara, neprimjerenih normativa i standarda, odnosno prevelikog broja pacijenata u skrbi. Pedijatri se u prvom redu zalažu za unapređenje kvalitete zaštite djece, što očigledno nije bio cilj ove reforme, naglašava dr. Kolarek-Karakaš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!