IZVJEŠTAJ EK

I Josipović za političare u NO-u Ine

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 24.04.2012 17:49
  • Objavljeno 24.04.2012 u 16:35
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Izvješće Europske komisije, globalno gledano, za Hrvatsku je povoljno i poticajno, izjavio je u utorak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući novinarima prvo izvješće Europske komisije o monitoringu za tri najteža poglavlja hrvatskih pregovora

Ovo je prvo izvješće, a odnosi se na razdoblje od 1. rujna 2011. do 29. veljače 2012. U njemu se opisuje što je učinjeno u tom razdoblju i daju se preporuke za područja u kojima je potreban daljnji napredak kako bi Hrvatska bila spremna za članstvo 1. srpnja 2013.

Josipović je rekao da je i bez izvješća bilo poznato da pitanje brodogradnje Hrvatska još nije riješila.

'Kad je riječ o sudjelovanju ministara u nadzornim odborima, postoji određena rezerviranost, ja bih rekao ne apsolutno protivljenje', rekao je Josipović, dodajući kako načelno misli da političari ne bi trebali biti u nadzornim odborima.

Dodao je, međutim, da 'postoje tvrtke, a INA jest takva tvrtka, u kojima se radi o vitalnim gospodarskim interesima države, a članstvo u nadzornim odborima traži jake osobe koje mogu provesti nacionalne interese'.

Pri tome je, kazao je, važno da imamo one mehanizme koji će jamčiti kvalitetu nastupa tih ljudi koji bi trebali osigurati naš nacionalni interes. Također, mora postojati i procedura koja će osigurati prihvatljivost procesa, dodao je Josipović.

U izvješću EK kaže se da prijedlog promjene zakona o sprječavanju sukoba interesa izaziva zabrinutost. 'Prvi koraci koje je poduzela nova vlada u vezi s pravilima o sukobu interesa predmet su zabrinutosti, posebice u pogledu nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća', kaže se u izvješću.

Našim prijateljima u EU treba objasniti zašto se išlo na takvu soluciju te ojačati mehanizme koji će hrvatsku javnost i EU uvjeriti da je riječ o nacionalnom i opravdanom potezu, zaključio je predsjednik Josipović nakon predavanja na Policijskoj akademiji.

Josipović o Izvješću EK

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi