ŽRTVE IWO JIME

I Japan svoga Karamarka ima

21.02.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Japanski premijer Naoto Kan obećao je ispitati 'svaki pedalj otoka' kako bi se lokalizirali nestali japanski vojnici iz bitke za Iwo Jimu, jedne od najkrvavijih tijekom rata na Pacifiku

Prema službenim je podacima tijekom bitke na malom otoku Iwo Jimi, u veljači i ožujku 1945, poginulo 21.600 japanskih i 6.800 američkih vojnika.

Kao i u nas, 66 godina nakon tih događaja, želi se rasvijetliti sudbina nestalih, kojih na tom otoku, s japanske strane, ima još oko 12.200, pa premijer Naoto Kan svečano obećava zatvoriti i to poglavlje teške japanske povijesti i nacionalnog pamćenja.

Kan je to kazao tijekom drugog posjeta Iwo Jimi. Otok, udaljen od Tokija 1.100 km, u Japanu se više tako ne zove jer mu je 2007, na zahtjev stanovnika, vraćeno staro ime - Iwo To.

Kan je posjetio Iwo To kako bi sudjelovao u ceremoniji ekshumacije oko 2.000 vojnika i tada je kazao da će se 'prevrnuti svako zrno pijeska' i istražiti svaki tunel legendarnog brda Suribachi kako bi se u domovinu vratilo što je moguće veći broj ostataka japanskih vojnika. Ništa nije rečeno o još 220 američkih vojnika koji se tamo smatraju nestalima.

Američki fotograf Joe Rosenthal (preminuo je 2006. u dobi od 94 godine) snimio je epohalnu fotografiju na kojoj se vidi grupa marinaca kako pobjednički podiže američki stijeg na Suribachiju, po toj je slici napravljen washingtonski glasoviti spomenik (The Iwo Jima Memorial u Arlingtonu) palima u tom ratu, a redatelj Clint Eastwood je 2006. režirao dva vrlo dobra filma koji tematiziraju bitku: 'Zastave naših očeva' (američki pogled na rat) i 'Pisma s Iwo Jime' (kako bi ponudio i dostojanstven pogled s japanske strane).