AGROTURISTIČKA ATRAKCIJA

I Hrvatska ima svoj kukuruzni labirint!

02.08.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Ono na čemu veliku zaradu dižu američki i europski farmeri, odlučio je iskušati i hrvatski poljoprivrednik iz Pleternice, koji je na svom imanju u Viškovcima otvorio prvi hrvatski kukuruzni labirint. Posebno su mu se obradovala djeca istražujući izlaz te iskušavajući vlastitite brzinu i sposobnost snalaženja u prostoru

Obitelj Pilaš koja se bavi svinjogojstvom i obrađuje 60 hektara zemlje, na ideju kukuruznog labirinta došla je na poticaj članice obitelji zaposlene u obližnjem gradskom turističkom uredu.

'Sestra mi radi u turističkom uredu i čula je da postoje takvi labirinti. Predložila je da i mi napravimo jedan. Šogor i ja išli smo na školovanje za ruralni turizam u Pakracu, ali nitko nije znao što treba napraviti. Onda smo rekli da ćemo kukuruz posaditi malo gušće i kosilicom smo napravili prolaze. Namjerno smo stavili neke strjelice pogrešno da bude teže. Djeca iz sela koja su to istražila već znaju, ali jedan stariji susjed se izgubio. Putove smo napravili prije mjesec dana, ali padala je kiša, čekali smo da malo kukuruz naraste pa smo čekali s otvorenjem. Do 30. listopada smo rekli da će biti tu, a poslije toga ćemo ga ovršiti kombajnom', ispričao je Branko Pilaš za požeški portal 034portal.hr

Njegov labirint ima 4000 četvornih metara i nepravilnog je oblika. Vlasnik kukuruzišta kaže da ulaz u labirint nisu naplaćivali, samo su ostavili kasicu prasicu za dobrovoljne donacije. 'Koliko vidim, to će biti dobro. Nagodinu pravimo dvostruko veći na drugom komadu zemljišta ispod sela. Bit će površine oko 8500 četvornih metara', istaknuo je Pilaš.

Kukuruzni labirint ujedno je i prva turistička atrakcija na području Grada Pleternice koja je izazvala poprilično zanimanje medija i javnosti, a ponajviše djece, koju je privukla i edukativna nagradna igra u kojoj su morali tražiti namirnice koje se koriste za hranjenje praščića.

Koliko hrvatski turizam kaska za svjetskim trendovima, govori i podatak da je susjedna Slovenija, primjerice, u rujnu 2011. godine otvorila svoj prvi 'kukuruzni labirint'. Riječ je o tematskom parku prirode nedaleko od Bledskog jezera, kakvima se mnogim zemljama dopunjava ponuda na području agroturizma.

'Labirint Bled' prostire se na dva hektara polja pod kukuruzom u blizini bledskog dvorca. Kroz kukuruz vode mnoge staze s informativnim točkama za turiste svih dobnih skupina na kojima imaju mogućnost refleksije, podizanja kreativnih sposobnosti, orijentacije i upoznavanja prirodnog ambijenta.

'Kukuruzni labirinti' već dugi niz godina dio su turističke ponude agroturizama po SAD-u i nekim europskim državama. Vlasnicima koji poljoprivredu kombiniraju s turizmom, takvi projekti donose popriličnu dopunsku zaradu, znatno veću od prihoda koje bi im donio sam kukuruz.

Igra u labirintu