pričest na ruku, bez pružanja mira

Slovenski biskupi izdali preporuke oko koronavirusa, hrvatski biskupi još ne: U kontaktu smo s nadležnim institucijama

26.02.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Slovenska biskupska konferencija pripremila je upute za svećenike i vjernike u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa. Upute se odnose na vjerske obrede, susrete i druge oblike okupljanja vjernika. I Hrvatska biskupska konferencija oglasit će se s preporukama bude li to potrebno

U uputama se navodi da za sve katolike vrijede opća pravila za sprječavanje zaraze virusom objavljena na mrežnoj stranici Nacionalnog instituta za javno zdravlje, javlja Informativna katolička agencija.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić tportalu je potvrdio kako su u kontaktu s nadležnim institucijama i, ako bude potrebno, HBK će se oglasiti s potrebnim preporukama.

Prema naputcima slovenskih biskupa, u crkvama i kod bogoslužja svećenici trebaju isprazniti škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkve.

Vjernici prilikom ulaska u crkvu trebaju se s poštovanjem prekrižiti i kleknuti, što će nadomjestiti križanje blagoslovljenom vodom. Pri davanju mira svećenici i vjernici neka se ne rukuju.

Vjernici se mole da pričest primaju samo na ruku. Duhovnici u bolnicama i oni koji pastoriziraju domove za starije i slične ustanove moraju poštivati njihova pravila za sprječavanje zaraze.

  • +15
Koronavirus u Italiji Izvor: EPA / Autor: NICOLA FOSSELLA

U slučaju većeg širenja virusa Slovenska biskupska konferencija dat će nove upute.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici pozvani su upute biskupa objaviti u župnim listićima, na oglasnim pločama i na mrežnim stranicama župa kako bi se pomoglo u sprječavanju širenja zaraze virusom. Preventivne mjere su na snazi do njihova opoziva, objavljeno je na službenoj stranici Slovenske biskupske konferencije.

Tportal je poslao upit hoće li i Hrvatska biskupska konferencija objaviti slične naputke. Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa: