SRAMOTNO

[FOTO/VIDEO] Neki na epidemiji pokušavaju zaraditi; jedna maska za lice u oglasniku se prodaje i za nevjerojatnih 200 kuna

26.02.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Jednako kao i u ostalim zemljama, tako i u hrvatskim ljekarnama trenutno vlada nestašica zaštitnih maski. Kako to obično bude, neki su na ovoj situaciji odlučili zaraditi

'Problem s nestašicom i neprimjereno visokim cijenama maski dobar je pokazatelj toga kako stvari izgledaju kad se procesi u zdravstvu prepuste tržištu', ocijenila je predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo.

'Uvijek se u ovakvim situacijama pojavljuju ljudi koji žele zaraditi na neetičan način. Dobili smo informaciju od ljekarnika da su ih kontaktirali neki dobavljači koji nude maske po nevjerojatno visokim cijenama. Dok su se donedavno maske mogle nabaviti po cijeni od 0,4 do 1,5 kuna, ovisno o kvaliteti, prema trenutnim nabavnim cijenama moglo bi to biti i 10 kuna za običnu kiruršku masku', zaključuje Soldo.

Osim što su se očigledno pomamili službeni dobavljači maski, na epidemiji žele zaraditi i neki naši sugrađani.

Najpopularniji online oglasnik Njuškalo naprosto je zatrpan ponudom zaštitnih maski, a cijene su nevjerojatne. Najskuplja ponuda koju smo uspjeli pronaći je 200 kuna za pojedinačnu masku, a u paketima se prodaju po 500 kuna za 50 komada, 100 kuna za pet maski i slično.

  • +2
Maske za lice prodaju se preko oglasnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

O učinkovitosti maski za lice iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kratko navode kako to ovisi o tome tko ih koristi i kada, na koji način, kakva je vrsta izlaganja i slično.

'U ovom trenutku u Republici Hrvatskoj se ne preporučuje nošenje maski, bilo kirurških bilo drugih, pri uobičajenim aktivnostima građana', ističu.

  • +3
Maska za lice Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kao mjere smanjivanja rizika od zaraze navode sljedeće:

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči, usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato
  • izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama

Podsjetimo, koronavirus se najprije pojavio u Kini, u gradu Wuhanu, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Pripada obitelji respiratornih virusa koji mogu uzrokovati različite bolesti, od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) i bolesti poznate kao respiratorni sindrom Bliskog istoka.

Ovo su preventivne mjere koje možete poduzeti za zaštitu od koronavirusa: