OBITELJSKI LIJEČNIK UZVRAĆA

'HZZO lupeta - nismo uzimali novac za mrtve pacijente'

Bionic
Reading

Nova vlast nije ni zasjela u fotelje, a već se uspjela posvađati s liječnicima obiteljske medicine. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, ako je vjerovati neslužbenim procjenama Zavoda i nove Vade, godišnje može uštedjeti do 12 milijuna kuna ako bi im se dao uvid u Maticu umrlih

Obavijesti o smrti, kažu, kasne mjesecima. Zna se da obiteljski liječnici imaju ugovor s HZZO-om i primaju glavarinu, odnosno fiksni iznos po pacijentu, a Zavod, ako nije dobio obavijest o smrti osiguranika, i dalje isplaćuje novac liječniku na račun.

Za HZZO su oni i dalje živi. U Ministarstvu uprave, koje vodi Maticu umrlih, kažu da se kašnjenja više neće događati.

O koliko se pacijenata godišnje radi?

U Hrvatskoj godišnje umre oko 52 tisuće ljudi, a svi oni su, barem što se sustava tiče, jedno vrijeme i dalje bili živi te je novac za njihovu zdravstvenu brigu neometano 'kapao' pojedinim liječnicima. Tako barem tvrdi nova vlast.

Uvid u Maticu umrlih

Prijave o smrti ne podnosi liječnik obiteljske medicine, nego obitelj umrloga. Sustav umrlih je u nadležnosti Ministarstva uprave koje vodi Maticu umrlih. Tako se smrt neke osobe mora matičaru prijaviti u roku od tri dana, a sve u mjestu u kojem je osoba imala prebivalište ili u mjestu u kojem je smrt nastupila. Smrt prijavljuje obitelj ili osoba s kojom je umrli živio. Ako umrli nema obitelj, smrt prijavljuje osoba koja je pronašla leš. Ako je osoba umrla u bolnici, vojsci, zatvoru ili nekoj drugoj ustanovi, smrt prijavljuje ta institucija. Prije nego što se smrt prijavi matičaru, mrtvozornik, nadležni liječnik daje potvrdu o smrti. Uvid u Maticu umrlih zatražio je i HZZO, ali je Ministarstvo uprave u vrijeme HDZ-a u nekoliko navrata tvrdilo da se time krše zakoni o tajnosti podataka. No Ministarstvo uprave u novoj Vladi tvrdi da nema nikakvih zapreka da HZZO odmah dobije podatke o umrlima.

No liječnici se ne slažu. Mario Malnar, predsjednik Koordinacije liječnika obiteljske medicine i dopredsjednik Liječničke komore, ističe da nova vlast štedi na pogrešnim mjestima.

'Mogu vam reći da je to samo jedna velika glupost, neznanje i lupanje brojki. Sada će ispasti da uzimamo novac od mrtvih pacijenata i bogatimo se na njima! Te izjave su skandalozne. Odmah se zna kad je netko umro, nema tu nikakvog muljanja s glavarinama. HZZO u roku od mjesec dana dozna za smrt osiguranika i prestaje isplaćivati novac, nema tu govora da liječnik mjesecima uzima novac od mrtvog osiguranika. No i da jedan mjesec zakasni obavijest o smrti, liječnik po pacijentu može mjesečno dobiti oko 30 kuna, jer godišnja glavarina za čovjeka starijeg od 65 godina iznosi oko 320 kuna. Ne znam otkud HZZO-u i Ministarstvu uprave taj podatak o 12 milijuna kuna godišnje potrošenog novca na umrle, a koje sustav navodno smatra živima', kazao je Malnar za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da i jednostavnom matematikom može zaključiti kako su i Zavod i Ministarstvo uprave 'promašili temu'.
'U prošloj godini HZZO je kaznio liječnike sa 600 tisuća kuna, jer se nisu pridržavali naputaka Zavoda. Zavod nije previše darežljiv pa tako za svaku pogrešnu uplatu jako brzo traži novac natrag', rekao je Malnar.

No HZZO i dalje drži da liječnici troše novac mrtvih pacijenata. Tko im je i kada napravio procjene o 12 milijuna kuna potrošnje na mrtve pacijente, za Slobodnu su rekli da je riječ o procjenama napravljenim na osnovi izračuna neosnovanih troškova iz 2009. kada je obavljeno veliko ažuriranje podataka o umrlima. Sanja Baković iz Zavoda također je potvrdila da je HZZO u dva navrata u protekle četiri godine zatražio od Ministarstva uprave uvid u sustav umrlih osoba.

'Izračun uštede u 2012. kao i izračun dosadašnjih neosnovanih troškova nastalih zbog neažuriranja datuma smrti osiguranika je trenutačno u tijeku', kazali su u HZZO-u, te dalje naveli kako je pravodobna dostava podataka o umrlim osobama u fazi tehničke realizacije i svakako je, kažu, u interesu HZZO-a jer se više neće događati da se neosnovano odlijeva novac zdravstvenog proračuna.