NE ŽELE SANKCIJE ZA NEISPLATE PLAĆA

HUP prijeti izlaskom iz GSV-a

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2011 22:34
  • Objavljeno 06.07.2011 u 22:29
Ivan Ergović

Ivan Ergović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) predlaže da vlada povuče prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima se neisplata plaća tretira kao kazneno djelo, a ako vlada ipak taj prijedlog sutra uputi u saborsku proceduru, HUP će izaći iz Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

HUP ne vidi razloga da se poslodavce kazneno goni zbog neisplate plaća s obzirom da se ni u krizi nije povećao broj poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju uredno plaće, izjavio je predsjednik HUP-a Ivan Ergović nakon trosatne sjednice GSV-a na kojoj su poslodavci i sindikati ostali na suprotnim pozicijama.

Predstavnik sindikata Mladen Novosel ponovio je ključni sindikalni zahtjev da se neisplata plaća mora tretirati kao kazneno djelo, pri čemu se sindikati protive mogućem rješenju po kojem bi se kaznenim djelom smatrala neisplata tri ili šest plaća u godini dana.

Za nas je već jedna neisplata plaća kazneno djelo, naglasio je Novosel.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da do usvajanja novog Kaznenog zakona ima još dosta vremena i prostora za pronalaženje svima prihvatljivog rješenja, no na novinarski upit nije odgovorio hoće li vlada sa sutrašnje sjednice uputiti zakonski prijedlog u Sabor.

Ponovio je da se izmjenama Kaznenog zakona prvenstveno želi poslati poruka kakvo ponašanje država više neće tolerirati, a to je namjerna odluka poslodavca da ne isplati svoje radnike iako to može učiniti.

To neće biti Kazneni zakon protiv poslodavaca, već će samo sankcionirati ekstremna ponašanja ljudi koji protupravno žele prisvojiti tuđe plaće, kazao je Bošnjaković.

Dodao je kako i sada imamo zakonske odredbe koje sankcioniraju neisplatu plaća i predviđaju cijeli niz mjera kojima se mogu pokrenuti postupci za naplatu plaća.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!