eu

Hunt: London treba novi sporazum o Brexitu i novi tim za pregovore

28.05.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo treba novi sporazum za izlazak iz EU-a i novi tim za pregovore u kojemu će biti istaknuti konzervativci koji podržavaju Brexit i članovi sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), poručio je u utorak kandidat za vođu Konzervativaca Jeremy Hunt

Hunt, aktualni ministar vanjskih poslova, rekao je kako o prijedlogu sporazuma o povlačenju koji je s Europskom unijom u studenom dogovorila premijerka Theresa May treba ponovno pregovarati, dodajući kako bi irski 'backstop' mogao biti promijenjen.

Europska unija odbila je ponovno pregovarati o sporazumu o povlačenju iz EU-a.

'Trebamo novi tim za pregovore, a u njemu trebaju biti ne samo vlada, nego i DUP i pripadnici ERG-a. Mislim da bismo trebali imati i nekog iz Škotske i Walesa', rekao je Hunt koji se, kada je spomenuo ERG, referirao na parlamentarnu skupinu Konzervativne stranke, Europsku istraživačku grupu, čiji se članovi zalažu za izlazak iz EU-a bez sporazuma.

'Ako imate pravednu raspodjelu svih glasova u svom pregovaračkom timu... Mislim da onda možemo jamčiti Bruxellesu da razgovaraju s nekim tko može postići sporazum'.

Hunt smatra da bi Brexit bez dogovora bio političko samoubojstvo za konzervativce koji su vrlo loše prošli na europskim izborima u nedjelju, osvojivši samo 9 posto glasova, daleko iza Stanke Brexit Nigela Faragea koji je dobio 31,6 posto.

'Ako riskiramo održavanje parlamentarnih izbora prije provedbe brexita, bit ćemo uništeni', naglasio je Hunt , jedan od deset kandidata za nasljednika Therese May, u Telegraphu.

Jedini način da se Farageu pokaže da je u krivu, smatra Hunt, je da se provede Brexit 'ujedinjavanjem i ulaskom u nove pregovore s EU-om'.