FINANCIJSKI PLAN

HTZ: Iduće se godine planiraju ukupni prihodi od oko 285 milijuna kuna

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 18:05
  • Objavljeno 27.11.2020 u 18:05
Nikolina Brnjac, predsjednica HTZ-a

Nikolina Brnjac, predsjednica HTZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na online sjednici u petak prihvatilo je prijedlog godišnjeg programa rada i financijski plan za 2021., kojim se u idućoj godini planiraju ukupni prihodi HTZ-a u iznosu od oko 285 milijuna kuna, izvijestili su iz HTZ-a.

Prema godišnjem programu rada i financijskom planu za 2021. godinu, u idućoj se godini planiraju ukupni prihodi HTZ-a "u iznosu od oko 285 milijuna kuna, dok će aktivnosti, između ostalog, biti usmjerene na pojačane marketinške i PR aktivnosti kako bi se kompenzirao pad intenziteta marketinških aktivnosti na razini sustava turističkih zajednica", navodi se u priopćenju Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Osim intenzivnijih kampanja usmjerenih generalnoj promociji, to podrazumijeva i dodatno jačanje kampanja i aktivnosti u domeni strateških projekata.

Također, u nadolazećem će razdoblju u fokusu biti i daljnje jačanje odnosa s ključnim partnerima, kao i predstavljanje cjelokupne hrvatske turističke ponude s naglaskom na sigurnost te dobru pripremljenost hrvatskih turističkih destinacija u okolnostima globalne pandemije, ističu iz HTZ-a.

Na današnjoj su sjednici članovi Turističkog vijeća usvojili i prijedlog izmjena i dopuna godišnjeg programa rada i financijskog plana u 2020. godini.

Naime, zbog globalne pandemije i gospodarskih posljedica došlo je do smanjenja prvotno planiranih prihoda i rashoda HTZ-a, navodi se u priopćenju, u kojem se pritom ne iznose preciznije brojke ni planiranih prihoda niti rashoda u ovoj godini. 

Iz HTZ-a u priopćenju prenose i podatke iz sustava eVisitor, prema kojima je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno više od 54 milijuna turističkih noćenja, što predstavlja 50 posto lanjskog rezultata u istom razdoblju.

Uz članove Turističkog vijeća HTZ-a, sjednici su prisustvovali i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji je ocijenio kako je "hrvatski turistički sektor u ovoj izazovnoj godini ostvario vrlo dobar rezultat koji daje blagi optimizam za 2021. godinu".

"U ovom je trenutku izvjesno kako će pitanje pandemije korona virusa obilježiti i iduću godinu, pri čemu će čimbenik sigurnosti biti jedan od osnovnih preduvjeta u donošenju konačne odluke o putovanjima. Naše buduće aktivnosti ćemo još snažnije usmjeriti u digitalne kanale promocije i društvene mreže s fokusom na najbliža europska tržišta kojima su hrvatske destinacije lako dostupne cestovnim pravcima, poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske, Češke, Italije, Mađarske i dr. Također, s obzirom da u budućnosti očekujemo rast domaćeg turizma u ukupnom rezultatu, planiramo i snažniju promociju turizma i posebnih turističkih projekata namijenjenih domaćim gostima", istaknuo je Staničić.

Ministrica Brnjac ocijenila je kako su "pokazali odgovornost i vode brigu o očuvanju turističkog sektora". "Zajedničkom suradnjom, uspješno odgovaramo izazovima pred nama, vodeći se mišlju inovativnog, otpornog i održivog turizma", ustvrdila je. 

Podsjetila je kako je turistička godina za Hrvatsku započela u ozračju optimističnih najava i pozitivnih pokazatelja siječnja i veljače, ali je pandemija koronavirusa turistički sektor već u ožujku uvela u vrlo teško razdoblje.

"Tijekom ljetnih mjeseci imali smo zadovoljavajuće pokazatelje, što potvrđuje i činjenica kako je Hrvatska bila jedna od najuspješnijih destinacija južne Europe i Mediterana. Hrvatski turistički sektor vrlo brzo se prilagodio situaciji, a naše aktivnosti ciljano smo usmjerili na domaće tržište te odabrana strana tržišta", naglasila je ministrica turizma i sporta.

Uz ostalo je istaknula i kako je, u cilju unificiranosti i konsolidacije planiranja i izvješćivanja, ali i što kvalitetnije povezanosti HTZ-a s regionalnim odnosno lokalnim turističkim zajednicama, donijeta i nova metodologija i standardi planiranja, a jučerašnjom odlukom Vlade pokrenute aktivnosti na izradi strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

U procesu smo donošenja i uredbi o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu, koje su trenutno u e-savjetovanju, rekla je Brnjac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!