SVAĐAJU SE HDZ-OVI PARTNERI

HSS: Darinko Kosor laže!

08.10.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Zbog izjava koje je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dao u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva', HSS razmišlja hoće li i kako nastaviti surađivati s tom strankom. Naime, Kosor je u emisiji izjavio da je njegova stranka samostalno izašla prije godinu dana na lokalne izbore u Zagrebu, što se nije svidjelo HSS-u, kojima je zapravo na tim izborima bio koalicijski partner

'Nakon tog su došli lokalni izbori. U Gradu Zagrebu smo isto samostalno izašli na izbore, znači nismo bili u koaliciji ni sa SDP-om ni s HDZ-om ni s Milanom Bandićem. Imali smo svog kandidata za gradonačelnika, Vladimira Ferdeljija koji je dobio skoro 18 posto, a lista HSLS-a je dobila skoro 12 posto. Danas imamo sedam zastupnika od 51 zastupnika, ja sam predsjednik Skupštine Grada Zagreba, glavnog grada RH. I nakon toga, jedina koalicija koju sam ja sklopio do sada i koja je realizirana u praksi je koalicija s Nacionalnim forumom za Europske izbore gdje smo podržali stranku istog profila', kazao je Kosor u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' i naljutio HSS, koji ga je u priopćenju odaslanom javnosti optužio da laže.

Istina je, kažu u HSS-u, da HSLS nije samostalno izašao na izbore u Gradu Zagrebu 2013. godine, već su gradske organizacije HSLS-a i HSS-a, u nazočnosti predsjednika stranaka gosp. Kosora i gosp. Hrga, još 25. 3. 2012. godine sklopile zajednički sporazum o izlasku na izbore u Gradu Zagrebu, a dana 17. 4. 2013. godine HSLS-u i HSS-u pridružili su se Zelena Lista i DSU te sklopili zajednički sporazum o izlasku na izbore u Gradu Zagrebu za Skupštinu Grada Zagreba i gradonačelnika Grada Zagreba.

Istina je, dodaju, da HSLS nije imao svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, već je Vladimir Ferdelji bio zajednički nezavisni kandidat HSLS-a, HSS-a, Zelene Liste i DSU-a.

Istina je, nastavljaju u HSS-u, da lista HSLS-a nije dobila skoro 12 posto, kako navodi Kosor, već je to dobila zajednička koalicijska lista HSLS-a, HSS-a, Zelena Lista i DSU za Skupštinu Grada Zagreba. Istina je da HSLS nema sedam zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kako navodi Kosor, već HSLS ima četiri zastupnika, HSS dva zastupnika, a u zajedničkom klubu HSLS-a i HSS-a, čiji je predsjednik HSS-ovac Nenad Matić, sudjeluje i nezavisni gradski zastupnik Vladimir Ferdelji.

'Istina je da je Darinko Kosor izabran za predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, između ostalih, i glasovima HSS-ovih zastupnika u Skupštini. Istina je da je Kosor ispred HSLS-a potpisao zajedničku kandidacijsku listu s HSS-om na izborima za Europski parlament 2013. godine, a tek potom s Nacionalnim forumom na izborima za Europski parlament 2014. godine. Sagledavajući sve navedeno nameće se pitanje korektnosti i vjerodostojnosti Darinka Kosora, stoga će HSS razmotriti načine daljnje suradnje s njim', stoji u priopćenju HSS-a.