ODLEĐIVANJE

HSP traži reaktiviranje ZERP-a

15.07.2009 u 12:43

Bionic
Reading

HSP će uskoro u saborsku proceduru uputiti prijedlog o reaktiviranju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) prema svim članicama Europske unije, koji je "zaleđen" do završetka pristupnih pregovora s Unijom, rekao je predsjednik HSP-a Anto Đapić

Tu stranačku odluku obrazložio je činjenicom da su pregovori s Unijom ionako blokirani te da nema razloga pridržavati se odredaba koje su nam nametnute pregovorima, a koje su za nas gospodarski štetne.

Time HSP podupire zahtjev Ceha ribara od subote koji također traže trenutno odmrzavanje ZERP-a za članice EU, rekao je Đapić najavivši i da će ta stranka uskoro organizirati potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma o proglašenju gospodarskog pojasa.

Predsjednik HSP-a rekao je i kako ta stranka neće poduprijeti rebalans proračuna jer se ne slaže s prioritetima štednje, primjerice s ukidanjem subvencije međumjesnog prijevoza đaka, kao i s najavama privatizacije brodogradilišta.

'HSP apsolutno podupire odluku Vlade da se krene sa štednjom, međutim smatramo i da je napravljena krupna pogreška kod određivanja prioriteta", rekao je Đapić dodavši kako je financiranje međumjesnog prijevoza đaka u socijalnom smislu važnija stavka od subvencioniranja poljoprivrede.

Istodobno, stranka podupire ukidanje besplatnih udžbenika za sve kategorije đaka jer smatra da je "dosadašnja uravnilovka bila politika kupovanja glasova koja se prije ili kasnije mora slomiti na vrlo grub način".

Najavu privatizacije brodogradilišta Đapić je nazvao rasprodajom izrazivši potporu Sindikatu metalaca koji upozorava da je socijalno stanje u brodogradilištima iznimno ozbiljno i dramatično te da nam slijepo provođenje reformi po europskim standardima u ovom trenutku ni na koji način nije u interesu.

To su reforme koje su u socijalnom i gospodarskom smislu za RH štetne, a koje Unija od nas traži zbog interesa svojih članica, rekao je Đapić istaknuvši kako je besmisleno da poduzimamo takve reforme dok traje blokada pregovora s Unijom.

"Nemamo nikakvog razloga ponašati se kao da su naši odnosi s Unijom u redu i provoditi njihove zahtjeve koji u ovom trenutku za nas nisu ni socijalno, ni gospodarski opravdani", zaključio je predsjednik HSP-a.