UPOZORILI NA NEINFORMIRANIST GRAĐANA O EU

HSP i Vekić: Za Europu, a protiv Europske unije

11.11.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Kao 'prijatelji Europe, protiv Europske unije', javnosti su danas s Trga hrvatskih branitelja u osječkoj Retfali koalicijski partneri Daniel Srb (HSP) i Ivan Vekić (Hrvatska straža) poručili da je posljednji trenutak za pružanje potpore političkim opcijama koje neće dopustiti olako pristajanje na ulazak u EU i prihvaćanje pristupnog ugovora, kojega treba revidirati kako bi se spasila Hrvatska, a prije svega Slavonija

Ispred štanda HSP-a s kojega svoje sugrađane upoznaju s vlastitim viđenjem problematike ulaska Hrvatske u EU – što smatraju najvažnijim političkim pitanjem Hrvatske danas – Srb je ustvrdio da se mukotrpan postupak pristupanja pokazao neisplativim.

'Lecima i videospotovima želimo ukazati na pogubnost pristupa EU. Gotovo svi građani koje smo anketirali govore kako nisu dovoljno informirani o tome što je Hrvatska ispregovarala i kakve nas obveze očekuju u EU.

O poljoprivredi i industriji utemeljenoj na poljoprivrednoj proizvodnji ovisi sudbina velikog broja stanovnika Slavonije, a upravo je to najlošije ispregovarano područje. Hrvatska proizvodnja mlijeka ograničena je na manje od 75 posto naših potreba za mlijekom, a proizvodnja šećera ograničena je na 193.000 tona. Plašim se da će ulaskom u EU ne samo propasti barem jedna od tri domaće šećerane, nego i da će njihovi vlasnici prodati drugim zemljama prava na proizvodnju šećera, što će dovesti do zatvaranja svih hrvatskih šećerana. To bi značilo gubitak tisuća radnih mjesta i težak udarac domaćoj poljoprivredi', upozorava Srb.

Smatra kako će potpore i poticaji u poljoprivredi iznositi 350 eura po hektaru, a temelj za njihovo utvrđivanje bit će obrađena površina u prošloj godini. Ona je, međutim, jedva nešto veća od trećine ukupno obradivih površina u Hrvatskoj, zbog čega će domaća poljoprivreda dobiti malo više od trećine iznosa što ga dobivaju poljoprivrednici u drugih zemljama EU-a.

Od Vlade i drugih državnih institucija nisu dobili nikakav odgovor na zahtjev za ravnopravnim tretiranjem kampanje za i protiv ulaska u EU, zbog čega pripremaju prijedlog za ocjenu ustavnosti te odluke Vlade. Srb je podsjetio kako je na to reagirao i europski parlament upozorivši državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska mora omogućiti jednak tretman zagovarateljima i protivnicima ulaska Hrvatske u EU, jer građani moraju biti informirani prije donošenja odluke na referendumu.

U anketi što su je na ulicama Osijeka proveli mladi HSP-a na uzorku od 400 građana posljednjih pet dana, gotovo 70 posto se izjasnilo protiv ulaska Hrvatske u EU. U gradovima OBŽ najmanje protivljenje ulasku bilo je u Donjem Miholjcu (61 posto), a najveće u Belišću (74 posto), no u pojedinim dijelovima Osijeka protiv je bilo gotovo 80 posto građana.

Što se pak tiče Hrvatske straže, program koji će izvući zemlju iz situacije u kojoj se našla, ne postoji. 'Nema čarobnog štapića, uobičajena je rečenica gospodina Milanovića i to je jedino u čemu ga mogu citirati. Hrvatska ima sposobnih ljudi i ako ih postavi na pravo mjesto mi ćemo se iz svega toga izvući.

Prvi korak nije obnova tvornica koje smo dali uništiti, nego je to štednja, prestanak zapošljavanja rodbine, kumova, prijatelja, tobožnjih istomišljenika. Nužno je smanjiti troškove ogromne, a neefikasne državne administracije. Novac ne daje vlada, županija ili mjesni odbor, nego zaposlen čovjek koji nešto proizvodi', rekao je Ivan Vekić koji se potom obrušio na predizborne koalicije koje 'niti Frankenstein ne bi mogao zamisliti, primjerice HDZ-a i Keruma. Iako nisam član HSP-a, pravaš sam u duši, srcu i po znanju, pa molim one koji drijemaju, da imaju na umu kako se na predstojećim izborima radi o njima, njihovoj djeci i njihovoj budućnosti', zaključio je Vekić.