'KAZNA ZA NAJMARLJIVIJE'

HSLS ne želi uvođenje poreza na vikendice

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 09.07.2012 20:56
  • Objavljeno 09.07.2012 u 16:24
Dorica Nikolić

Dorica Nikolić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

HSLS odlučio je podržati Hrvatsku udrugu vlasnika stanova i kuća za odmor (HUVSKO) u pritiscima na Vladu RH kako se ne bi donijela nova porezna opterećenja za oko 300 tisuća vlasnika koji posjeduju stanove i vikendice za odmor, jer smatraju da su oni prilikom kupnje ili izgradnje već platili sve porezne i doprinose

Ovdje se ne radi o novom porezu jer porez na imovinu već postoji i plaća se lokalnoj zajednici, ovdje se radi o pokušaju povećanju postojećeg. Ljudi koji povremeno borave u svojim vikendicama plaćaju sve komunalne doprinose kao da u njima borave cijelu godinu.

Najave govore da će se porez plaćati na osnovi procjene vještaka kojeg će opet morati platiti građani. Ovakva ideja dovest će do toga da će većina objekata ići na rasprodaju, a kad uđemo u EU onda će građani iz EU koji će mahom postati vlasnici takvih nekretnina tražiti od nas da ukinemo taj Zakon', kazala je Dorica Nikolić iz HSLS-a.

Ivica Palatinuš, predsjednik HUVSKO-a smatra kako će država na ovaj način kazniti najštedljiviji i najmarljiviji sloj društva, ljude koji su se godinama odricali kako bi nešto stekli ili su obnavljali djedovinu, sanirali često i ruševne građevine plaćajući pritom sve doprinose i poreze.

'Vlasnici tih nekretnina danas su uglavnom umirovljenici ili pak njihovi nasljednici, a razdoblje nastanka tih nekretnina je uglavnom do 1990. Naglašavamo ovu godinu, jer nakon nje su došli privatizacijski grabežljivci koji su se obogatili', smatra Palatinuš koji će pismo nezadovoljnih članova Udruge proslijediti svim relevantnim institucijama od predsjednika Ive Josipovića, preko Sabora pa do nadležnih ministarstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi