NEOBIČNA SITUACIJA

Hrvatsku će u Bruxellesu predstavljati veleposlanica BiH?

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 24.10.2016 16:22
  • Objavljeno 24.10.2016 u 16:22
Stier, Plenković, Šuica i Maletić

Stier, Plenković, Šuica i Maletić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Nakon pobjede HDZ-a na izborima čini se sasvim izvjesnim da će ta stranka sastaviti novu hrvatsku Vladu koju će predvoditi Andrej Plenković iako on do sada nije volio odgovarati na pitanje hoće li i kad će napustiti mjesto eurozastupnika. Ipak je u pitanju vrlo lukrativno radno mjesto s plaćom od 8.000 eura bruto i dnevnicama

Međutim, nakon nedjeljnih izbora postalo je sasvim izvjesno da će Plenković morati napustiti fotelju zastupnika u Europskom parlamentu. No neće iz Bruxellesa put Banskih dvora samo Plenković. Dvojac Davor Ivo Stier i Ivana Maletić spada među najbliže suradnike predsjednika HDZ-a i može se pretpostaviti da će naći svoje mjesto uz njega.

Plenkovića bi u Europskom parlamentu trebao naslijediti Ivica Tolić, bivši zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade, koji je na izborima za Europski parlament bio sedmi na listi, što je prvo sljedeće mjesto koje nije ostvarilo mandat. Prema Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz RH, izabranog europarlamentarca poslije prestanka mandata zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste - ako na listi nema više kandidata koji su osvojili više od 10 posto preferencijalnih glasova, što je ovdje slučaj. Osmi je Ivan Tepeš, sada već bivši predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, koji je podnio ostavku na funkciju nakon neuspjeha na nedjeljnim izvanrednim izborima za Hrvatski sabor.

Za razliku od posljednjih izbora, na izborima za Europski parlament HSP dr. Ante Starčević je nastupio s HDZ-om u koaliciji te je Ruža Tomašić osvojila mandat. Međutim, ona je ubrzo napustila stranku. Sljedeća na listi je Željana Zovko, trenutno veleposlanica Bosne i Hercegovine u Italiji, zbog čega bi se moglo postaviti pitanje kako je moguće to da veleposlanica jedne države, koja čak nije ni članica Europske unije, postane zastupnica druge države u Europskom parlamentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!